
De Nieuwe Wereld
Wat als economen het voor het zeggen krijgen? In De Nieuwe Wereld praat Annette van Soest met economen, bedrijfskundigen en andere experts op zoek naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.
Wat als economen het voor het zeggen krijgen? In De Nieuwe Wereld praat Annette van Soest met economen, bedrijfskundigen en andere experts op zoek naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen van deze tijd.
Wat als we vanaf morgen voor alles de echte prijs gaan betalen, inclusief verborgen maatschappelijke kosten? En kan 'true pricing' een uitweg bieden uit de stikstofcrisis?
Het was een uniek en controversieel besluit, van toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer. Zij liet PostNL fuseren met Sandd, waarmee een monopolist op het gebied van postbezorging ontstond. Dat had niet gemogen, zegt nu de hoogste bestuursrechter. Maar de fusie is al een feit. Hoe nu verder?
Kan onze economie blijven groeien, maar dan op een groene manier? Of is krimp de enige uitweg uit de klimaatcrisis? Annette bespreekt het met:
Nederland is binnen Europa koploper op het gebied van zonne-energie, als je kijkt naar het aantal zonnepanelen per inwoner. Wat als we die positie uitbouwen en op álle daken zonne-energie gaan opwekken?
Als we minder files willen en schoner willen reizen, zullen we vaker de auto moeten laten staan, zeker zolang auto's nog niet helemaal klimaatneutraal zijn. Hoe stimuleer je mensen om trein, tram, metro of bus te nemen? Helpt het om het openbaar vervoer gratis te maken?
De innige band tussen de Nederlandse Staat en KLM roept keer op keer fundamentele vragen op over wat die steun ons oplevert en wat die ons kost. Ook nu de Staat opnieuw aandelen Air France-KLM koopt. Een goede investering is het tot nu niet gebleken. Wat als we ons verlies nemen en alle aandelen verkopen?
Universiteiten staan de laatste jaren steeds meer onder druk. De toestroom van studenten was al hoog en is sinds corona alleen maar toegenomen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs, en dat terwijl lang niet elke student er voor zijn lol zit. Moeten universiteiten daarom weer exclusiever worden?
De schulden van arme landen zijn torenhoog en daarmee in sommige gevallen onhoudbaar geworden. Ze staan ontwikkeling in de weg en de vraag of deze schulden moeten worden kwijtgescholden klinkt daarom steeds luider. Is dat een goed idee?
Beheer en uitwisseling van medische gegevens zijn al jaren hoofdpijndossiers in de zorg. Data liggen verspreid bij verschillende partijen en al heb je officieel het recht om deze in te zien, het blijft omslachtig. Kan dat niet makkelijker? Door de zeggenschap bij patiënten zelf neer te leggen bijvoorbeeld?
Bijna dagelijks worden we geconfronteerd met onzekerheid. Toch kunnen we hier slecht mee omgaan, hetgeen ook geldt in het bedrijfsleven. Wat als we wat meer ruimte geven aan die onzekerheid? En hier ons voordeel mee proberen te doen?
De Europese Commissie stuurt aan op strategische autonomie in allerlei sectoren, waaronder de chipindustrie. Kunnen we als EU onafhankelijker worden op het gebied van chips? Wat is ervoor nodig om onze eigen chipfabrieken uit de grond te stampen?
Morgen is het Koningsdag. Naast de gebruikelijke tradities zoals koekhappen, staat ook het jaarlijks terugkerende debat over de houdbaarheid van de monarchie op de agenda. Is een koningshuis nog van deze tijd? En wat levert het Nederland economisch gezien op?
De klimaatcrisis, de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, echt gelukkig worden we er allemaal niet van. Wat doen crises met onze geluksbeleving? En hoe werkt dat door in de economie?
De recent verschenen klimaatrapporten liegen er niet om, en de oorlog in Oekraïne zorgt waarschijnlijk voor een nog snellere herijking van ons energiebeleid. Wat betekent dat voor de optie kernenergie? Hoe realistisch zijn nieuwe centrales in Nederland, en op welke termijn?
De coronacrisis zorgde al voor verstoringen van internationale aanvoerketens en ook de oorlog in Oekraïne heeft een negatieve impact op onze voedselvoorziening. Moeten boeren daarom meer voor de Nederlandse afzetmarkt produceren en wijzelf meer van eigen bodem consumeren?