Wat als economen het voor het zeggen krijgen?

De Nieuwe Wereld11 jan 202223 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In De Nieuwe Wereld gaat Annette van Soest op zoek naar antwoorden op uitdagingen van deze tijd. In haar zoektocht praat zij met economen, bedrijfskundigen en andere experts aan de hand van prikkelende "wat als"-vragen.

In deze eerste aflevering staat de ondertitel van de serie centraal: wat als economen het voor het zeggen krijgen? Om deze vraag te beantwoorden zijn BNR's huiseconoom Han de Jong en Arnoud Boot, hoogleraar Corporate Finance aan de Universiteit van Amsterdam, bij Annette aangeschoven. Duidelijk wordt dat beide heren bescheiden zijn. Zelfs met de economische kennis die zij hebben, blijven het twijfelaars. 

In de economie bestaan namelijk geen absolute wetmatigheden. Het is bij uitstek een sociale wetenschap die onze samenleving bestudeert, en dat laat ruimte voor interpretatie. In hun ogen is het daarom ook geen goed idee om alles aan economen over te laten. Dat Financiën en EZK ministers met andere achtergronden hebben gekregen, vindt Arnoud zelfs een verrijking.

Wel zijn er bepaalde maatschappelijke problemen die zo vastgeroest zitten dat Han denkt dat economen ze een stuk effectiever zouden kunnen managen. Over de huizenmarkt merkt hij bijvoorbeeld op dat argumenten economisch kant noch wal raken. De problemen die zich voordoen lijken hem overkomelijk, maar feit blijft dat alles staat of valt bij maatschappelijk draagvlak.

Over dit programma

Wat als economen het voor het zeggen krijgen? In De Nieuwe Wereld praat Annette van Soest met economen, bedrijfskundigen en andere experts op zoek naar antwoorden op maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. 


Mede mogelijk gemaakt door