Ineens stevenen we af op groepsimmuniteit

Het het openen van scholen was het al duidelijk. Er komen zo veel besmettingen dat je alsnog de kinderen naar huis moet sturen. Met klassen tegelijk. Dat zegt medisch microloog Bert Niesters. En zo gebeurde het. Maar zit het probleem in besmettingen, of zit het misschien in de regel dat de hele klas naar huis moet als er drie besmettingen zijn? Drie besmettingen, is dat veel? En bovendien, is de omikron-variant niet zo besmettelijk dat we ineens vlak bij groepsimmuniteit zitten?

President Biden verliest zijn geduld met de Republikeinen

De Amerikaanse president heeft een jaar lang, met vriendelijke woorden geprobeerd bruggen te bouwen naar de Republikeinse partij. Tevergeefs. Nu wordt zichtbaar dat hij zijn geduld begint te verliezen met die onwillige oppositie. Zijn toon over de partij die nog steeds achter Trump aanloopt, wordt harder. Dat is ook wel nodig, zegt Amerikacorrespondent Jan Postma. Als de ene aanpak niet werkt, moet je iets anders proberen.

Nederland doet mee aan de push-backs langs de Europese grenzen

Steeds vaker zetten Europese landen in op push-backs, als groepen vluchtelingen proberen de grens over te komen. Via de Europese oranisatie Frontex neemt ook Nederland daar aan deel. Als er al ophef is, gaat dat over wat er 'in Litouwen' gebeurt. Want push-back gebeuren wel, maar mogen niet. Over de vraag wat Nederland daaraan kan veranderen hield de Tweede Kamer vandaag een hoorzitting. Een van de sprekers was GroenLinks europarlementariër Tineke Strik.

Moeizame vooruitgang

Amerikaans president Biden zou bruggenbouwen tussen democraten en republikeinen. Maar eind 2021 hangt zijn 'build back better' agenda aan een zijden draadje. Het subtiele verschil tussen afbouwen en uitfaseren: na Glasgow ziet het er naar uit dat het klimaat nog een jaartje moet wachten op echte harde ingrepen. Een jaar geleden scheidden de wegen van Het VK en de Europese Unie en zoals dat tussen exen wel eens gaat, nog altijd is het gehakketak niet van de lucht en dat gaat gewoon door in 2022.

Per drietrapsraket het land uit

We zetten onze tocht langs de belangrijkste onderwerpen van 2021 voort. Het hoofdkantoor van Shell verlaat per drietrapsraket ons land; op weg naar London. Hoe onvermijdelijk en hoe erg is dat vertrek? Tuinders besteden meer tijd aan de gasmeter dan aan het kweken van tomaatjes. En voor ons is de gasrekening ook al niet om te lachen. Maar blijven de prijzen zo hoog.. De wereld heeft Afghanistan verlaten. Over de bittere vruchten van een mislukte oorlog, die nog wel eens zou kunnen uitdraaien op weer een mislukte vrede..

Zijn we dom of zijn we arrogant?

2021, het tweede jaar lang nieuwsjagen rond Corona. En wat opvalt, wij in Nederland lopen nogal eens achter de feiten aan. Zijn we dom? Of zijn we arrogant? (Of allebei) Lang was de ECB bang voor deflatie. Maar met prijsstijgingen van tegen de 6% mag je ervanuit gaan dat dat wel over is. 2021: De inflatie terug van weggeweest. Hoogovens in IJmuiden is een van de zwaarste uitstoters van Nederland. Slopen is een optie. Maar voorlopig lijkt het erop dat het bedrijf gaat overschakelen op groene waterstof.