
De Nieuwsdag
Laat je aan het einde van de dag meevoeren met de observaties van Talitha Muusse en Mark Beekhuis. Zij richten hun scherpe blik op het nieuws en geven kleur aan de dag.
Laat je aan het einde van de dag meevoeren met de observaties van Talitha Muusse en Mark Beekhuis. Zij richten hun scherpe blik op het nieuws en geven kleur aan de dag.
Als Finland en Zweden lid worden van de NAVO, wat inmiddels heel waarschijnlijk is, verandert dat de militaire verhoudingen rond de Baltische Zee dramatisch. Alleen al omdat de Russische marinehaven in Sint Petersburg omcirkeld zal zijn door NAVO-landen, zegt strategisch analist Paul van Hooft van HCSS. Ook al worden de twee landen lid uit angst voor wat Rusland zou kunnen doen, met deze uitbreiding wordt de positie van Moskou echt slechter.
22 procent van de jongeren dacht wel eens aan zelfmoord tijdens de corona-lockdown, blijkt uit onderzoek. Daar moeten we niet van in paniek raken, zegt psychiater Damiaan Denys. Toch vreest hij dat de overheid nu weer een of andere commissie gaat instellen. Die gaat dan jarenlang vergaderen. Maar iedereen in de gezondheidszorg weet al wat het probleem is. En dat structurele probleem kan gewoon worden opgelost door de sector.
De klimaatopwarming kan binnen vijf jaar op anderhalve graad Celsius uitkomen, waarschuwt de World Meteorological Organization. Dat is dus nauwelijks meer te voorkomen. En vanaf anderhalve graad beginnen de gevolgen van klimaatverandering vervelend te worden. Om het toch prettig en leefbaar te houden zullen grote veranderingen nodig zijn, ook in Nederland, zegt Marjolijn Haasnoot, onderzoeker klimaatadaptatie bij Deltares.
Ons land loop erg achter met lobbyregels, en dat is meer dan een gevoel. Er is hier bijna niets geregeld. Dat zegt de Leidse bijzonder hoogleraar Public Affairs, Arco Timmermans. Ambtenaren en politici weten niet hoe ze met lobbyisten om moeten gaan. Het zou flink geprofessionaliseerd moeten worden. Want nu hangen de successen van lobbys vaak van toeval aan elkaar. Timmermans is daarom erg te spreken over het voorstel van Kamerleden Omtzigt en Dassen voor regulering. Hij hoopt dat het nu wel lukt, want eerder liepen voorstellen stuk.
Morgen is het 20 jaar geleden dat Pim Fortuyn vermoord werd. Waart zijn geest nog rond in de Haagse wandelgangen? We vragen het politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. En wie maakt tegenwoordig de politiek weer sexy, zoals Pim dat ooit deed?
Er zit een zesde ronde van sancties aan te komen voor Rusland. Deze keer waarschijnlijk met een olieboycott. Maar wat doen we daarvoor in de plaats? Veel alternatieven zijn we niet, weet energieonderzoeker Lucia van Geuns van Haags Centrum voor Strategische Studies. En dat kan vervelend worden voor landen in centraal Europa. Daar kunnen tekorten ontstaan aan diesel, die daar ook nu al schaars is.
Het is niet gek dat Nederland flink is afgegleden op de persvrijheidsindex, zegt verslaggever Chris Aalberts. Als je als verslaggever het werken onmogelijk gemaakt wordt, is daar helemaal geen ophef over. Niemand is boos. We hebben het er niet eens over.
Werken op Schiphol is werkend arm worden, zegt Joost van Doesburg van FNV Schiphol. Dus toen de mensen aan het begin van de coronacrisis naar huis gestuurd werden, en vervolgens ontdekten dat je op andere plekken meer verdient, was eigenlijk meteen al duidelijk dat er personeelstekorten moesten ontstaan. Daar waarschuwde Van Doesburg ook voor. Maar dat werd door Schiphol en KLM afgedaan als stemmingmakerij.
Een journalist aanklagen omdat hij vervelend nieuws heeft over verboden financiële constructies. Of een NGO die corruptie aan de kaak stelt. De Europese Unie is druk bezig met wetgeving om journalisten en andere critici te beschermen. Het moet een stuk lastiger worden voor de machtigen der aarde om onwelgevallig nieuws uit de publiciteit te houden met behulp van een intimiderende rechtszaak.
Elke dag doen Talitha en Mark voorspellingen in hun podcast. Hoe vaak zouden ze gelijk hebben? En wie scoort er beter?
De trotse nieuwe eigenaar van Twitter (op een formaliteit na), wil nóg meer vrijheid van meningsuiting op zijn platform. Op het wereldwijde dorpsplein moet alles gezegd kunnen worden, vindt Elon Musk. Maar dan weet hij nog niet genoeg over nieuwe Europese regels, zegt PvdA-Europarlementariër Paul Tang.
Het coronavirus rukt op richting het centrum van Peking. De inwoners houden rekening met een harde lockdown, zoals ze die ook uit Shanghai en tientallen andere steden kennen. En dus legt iedereen voorraden aan, want misschien kan er straks wekenlang geen voedsel worden aangevoerd. We spreken erover met correspondent Anouk Eigenraam. Zij nam het zekere voor het onzekere en kocht een diepvrieskist.
Het blijft spannend bij de Franse presidentsverkiezing. Gisteravond was een uren durend televisiedebat tussen Emmanuel Macron en Marine le Pen. BNR's Sophie van Leeuwen zag dat dit debat niet de game changer was waar Macron op hoopte. En ook over Le Pen valt weinig meer te zeggen dat haar kansen waarschijnlijk niet zijn toegenomen.
Marioepol heeft zich manmoedig verzet, maar er valt niets meer aan te redden. Inmiddels verschijnen er op social media video's van Oekraïense militairen die vertellen dat hun laatste uren zijn ingegaan. Met defensiespecialist Peter Wijninga van HCSS bespreken we wat de stad en het land na de val te wachten staat. Zal de rest van Oekraïne nu ook langzaam vallen?
Natuurlijk komen dit soort dingen óók bij D66 voor. Dat had Sigrid Kaag moeten zeggen, vindt politicoloog Julia Wouters. D66 is een grote partij, met vele afdelingen. Dus dan weet je dat er grensoverschrijdend gedrag zal zijn. Maar in plaats daarvan haalde Kaag opgelucht adem, en constateerde dat er bij haar partij geen structurele problemen waren.