Schadefonds Geweldsmisdrijven weet slachtoffers niet te bereiken
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven weet slachtoffers niet te bereiken. De advocaat-generaal schrijft dat er geen juridische redenen zijn om de dividendbelasting af te schaffen. En boekenuitgevers vinden innovatie lastig, maar startups lukt dat wel met luisterboeken.
Geweldsmisdrijven
Slachtoffers van mishandeling, een overval met een wapen, verkrachting, nabestaanden van een moord of doodslag - kortom slachtoffers van geweldsmisdrijven kunnen soms aanspraak maken op een schadevergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Maar slachtoffers weten het fonds niet te vinden. Van de mensen die er recht op hebben vraagt maar 1 op de 5 zo'n schadevergoeding aan, vertelt Melissa Lagerwaard.
- Geweldslachtoffers laten schadevergoeding vaak links liggen
Dividendbelasting
Toch weer de dividendbelasting. Er zijn geen juridische redenen om de dividendbelasting af te schaffen, las Laurens Berentsen in een nog niet gepubliceerd advies aan de Hoge Raad. Die afschaffing hangt natuurlijk nog steeds boven de markt, door de duizenden rechtszaken die buitenlandse investeerders hebben aangespannen. Die rechtszaken zijn een van de argumenten van de regering voor het afschaffen: het moet waarschijnlijk sowieso een keer gebeuren. Bij de Hoge Raad lezen ze nu dus een rapport van de advocaat-generaal waarin dat argument wordt ontkracht.
- Advocaat-generaal ontkracht argument voor afschaffing dividendbelasting
- 'Dividendbelasting niet in strijd met Europese regels'
Luisterboeken
Boekenuitgeverijen hebben een beetje een stoffig imago. Innoveren vinden ze moeilijk. Maar ook in dat deel van de wereld heb je natuurlijk start-ups. En die lijken daar beter in te slagen. Niet met e-books, zoals eerder misschien werd gedacht. Maar wel met luisterboeken.
Voor deze podcast maakten we een luistereditie van het artikel dat Job Woudt erover schreef.