De rechter kan je niet beschermen tegen big data-discriminatie
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Als je gediscrimineerd wordt door een big data-algoritme heb je weinig aan de rechter. Een Europees proefballonnetje over soepelere begrotingsregels maakt veel duidelijk. En er is nieuw model van een telefoon die niemand gaat kopen.
0:41 Big data discriminatie - Rémy Baurichter, FD
- 'Nederlands recht is niet opgewassen tegen discriminatie met big data'
Het huidige Nederlandse rechtsstelsel biedt burgers nauwelijks bescherming in een samenleving die zich toenemend door algoritmes laat aansturen. Die conclusie trekken onderzoekers Bart van der Sloot en Sascha van Schendel van de Universiteit Tilburg.
In hun rapport ‘De Modernisering van het Nederlands Procesrecht in het licht van big data’, schrijven ze dat vooral groepen burgers het nakijken hebben in een maatschappij waar zowel de overheid als bedrijven hun beslissingen vaker overlaten aan ‘big data’, een verzamelterm voor het vergaren en analyseren van grote hoeveelheden persoonsgegevens.
7:15 Stabiliteit en groei - Mathijs Schiffers, FD
- EU-ambtenaren laten delicaat proefballonnetje op over soepelere begrotingsregels
Gaat de Europese Unie de begrotingsregels voor lidstaten versoepelen zodat die meer ruimte krijgen om hun economie te stimuleren als er een recessie komt? Een woordvoerder van de Europese Commissie reageerde met een ferm ‘nee’ toen ze geconfronteerd werd met de inhoud van een artikel uit de Financial Times.
Aan het document waar de Britse zakenkrant uit citeerde, zo liet ze weten, moet ‘nul waarde’ worden toegekend. ‘Het is gebaseerd op gedachtespinsels van ambtenaren van de Commissie. De Commissie zelf heeft het nooit onder ogen gehad, laat staan dat ze het stuk aanbeveelt. Het is onwaarschijnlijk dat dit plan ooit het daglicht zal zien.’
13:14 Fairphone - met Herbert Blankesteijn, BNR
- Derde keer scheepsrecht voor Fairphone?
Om te zorgen dat een telefoon langer meegaat, bouwt Fairphone zijn telefoons modulair op. Dat betekent dat je in theorie voor een paar tientjes je camera kunt upgraden. Zo hoef je geen nieuwe telefoon te kopen.
Ondanks die strategie sloeg de Fairphone nooit echt aan. Het tweede model werd al in 2015 uitgebracht en kreeg in de afgelopen jaren veel kritiek vanwege het uitblijven van software-updates en trage processoren. Dit voorjaar werd stopte de productie van nieuwe exemplaren na 100.000 verkochte toestellen.