De nieuwe coronawet is broddelwerk

De Nieuwsdag8 aug 202230 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het is de ironie ten top dat de burgemeesters nu moeten vragen om een betere democratische controle, vindt directeur John Bijl van het Periklesinstituut. Zij zijn al twee jaar 'knorrig' over de tijdelijke coronawet, weet hij uit zijn rol als coach van burgemeesters. Dus nu de minister van volksgezondheid de tijdelijke wet bijna zonder veranderingen wil omzetten in een permanente, wordt de onvrede alleen maar groter. 

Beter zou het zijn als er eerst goed werd nagedacht welke maatregelen tijdens de coronacrisis gewerkt hebben en welke niet. Of waar bestuurders soms meer duidelijkheid nodig hadden dan de tijdelijke wet ze bood. Het komt erop neer, vindt Bijl, dat er eens goed moet worden nagedacht over hoe de aanpak van korte een crisis, zoals een grote uitslaande brand, andere wetten nodig heeft dan een langdurige crisis, zoals een pandemie. En dat is gewoon niet gebeurd. 

Kort 
- Luchtvaart komt niet in de buurt van nul CO2-uitstoot in 2050 
- Fotopersbureau bedreigd na publiceren foto van vlag met hakenkruis 

Reageren?   
Mail naar denieuwsdag @bnr.nl. Of vind ons op de social media. Op Twitter @denieuwsdag @talithamuusse en @marksremarks. En @talithamuusse vind je ook op Instagram.