Mkb komt moeizaam aan krediet

De Ochtendspits26 feb 20181 minuut
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, zegt dat banken onvoldoende kunnen verdienen aan mkb-kredietverlening. 'Ze moeten duur kapitaal aanhouden op hun balans, zeggen ze, en daardoor kunnen ze weinig verdienen. Tijdens de crisis hebben ze heel veel af moeten schrijven op uitstaande mkb-kredietverleningen. Er zijn heel veel bedrijven in de problemen gekomen in die tijd. Dat heeft ze heel angstig gemaakt om krediet te verlenen.'

Pincollecte werpt vruchten af

De stap van goede doelen om collectanten uit te rusten met een pinapparaat heeft succes. Als mensen aan de deur kunnen pinnen, geven ze gemiddeld 2,5 keer meer geld aan de collectant. Dat blijkt uit een proef van Stichting Collecteplan met vijfhonderd pin-collectebussen. Bij een collectebus waar alleen contant geld gedoneerd kan worden, is de gemiddelde donatie 1,50 euro. Bij een 'pinbus' is dat 3,75 euro.

Sanquin in problemen om kwijtraken alcohol

Bloedbank Sanquin heeft opnieuw een groot probleem. Bij het bedrijf zijn grote hoeveelheden alcohol verdwenen bij de productie van medicijnen. Dat blijkt uit interne documenten in handen van het Financieele Dagblad.Het FD schrijft dat 'het verlies van alcohol een nieuwe aanwijzing is dat Sanquin met zijn commerciële activiteiten tegen ernstige problemen aanloopt'.