Meer branden, onveilige zwembaden en mislukte oogsten

De Ochtendspits19 jul 20183 uren 56 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Door het tekort aan neerslag moeten boeren en telers erg hun best doen om gewassen in leven te houden. 'Ze accepteren dat het dit jaar minder zal zijn en dus een deel van hun oogst nu al afschrijven', zegt Maarten Leseman van LTO.

Veel meer branden door droogte

Het aantal branden is door de droogte flink toegenomen. De brandweer heeft de afgelopen vier weken meer dan duizend branden moeten blussen die door de droogte zijn ontstaan. Dat zijn er veel meer dan in de vorige zomer. 'We hebben een aantal grote banden gehad, maar het overgrote deel zijn kleine bermbrandjes', vertelt Allard Schimmel van Brandweer Nederland. Hoewel er veel meer branden zijn, komt de brandweer niet in de problemen. 'Het is niet zo dat Nederland in brand staat, maar vergeleken met vorige jaren zijn we wel een stuk drukker en alerter.'

Veiligheidscontroles in zwembaden onvoldoende

De veiligheidscontroles in zwembaden zijn nog steeds onvoldoende. Dat zeggen experts tegen BNR. Door het chloor kan roestvast staal in ophangconstructies toch gaan roesten. 'Eigenlijk tref ik in elk zwembad wel roestvast staal aan', vertelt René Wouts van RBI Corrosion, een bedrijf dat zwembaden controleert. Dit kan doordat zowel het bouwbesluit als de richtlijn verschillende regels hanteren over het gebruik van roestvast staal in zwembaden.