De Ochtendspits | 27 maart
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Ondernemers die een beroep doen op de steunmaatregelen van het kabinet moeten eerst zelf diep in de buidel tasten. Ze betalen vooraf provisie van soms wel duizenden of tienduizenden euro's. Pas dan staat de overheid garant voor het geld dat ondernemers lenen, blijkt uit navraag door BNR.
Het gaat om de BMKB-regeling waarbij de overheid grotendeels garant staat voor ondernemers die geld lenen bij de bank. Het doel is om te voorkomen dat bedrijven omvallen. 'Dan past het niet als een ondernemer een paar duizend euro aan de staat moet betalen', zegt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). 'Ze kunnen die duizenden euro's niet gebruiken om hun bedrijf door de crisis te trekken.'
Lees ook | Liveblog Coronavirus
Alles over DE OCHTENDSPITS
vind je hier
Ook onduidelijkheid bij zelfstandige ondernemers
Ook bij zelfstandige ondernemers heerst onzekerheid en onduidelijkheid over de tijdelijke financiële tegemoetkoming van het kabinet, de zogenoemde Tozo-regeling. Dat bevestigen belangenbehartigers ZZP-Nederland, Werkvereniging ZZP en het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) aan BNR.
Gemeentes hebben de regeling voor ondernemers al openstaan, maar dat terwijl er nog helemaal geen landelijk kader is om overbruggingsgeld te krijgen, zegt Margreet Drijvers van PZO. Daardoor houden de gemeentes verschillende richtlijnen aan. 'Sommige gemeentes houden nog vast aan een oud aanmeldingsformulier, sommigen doen alleen een melding en sommigen nemen het al in behandeling. Bij de uitvoering is de nodige onduidelijkheid.'
Lees ook | Liveblog Coronavirus
'Alleen kwijtschelden huur helpt horeca in Nederland'
Horecabedrijven die nu verplicht dicht zijn, moeten wel gewoon de huur blijven betalen. En die huur kan net de laatste druppel zijn, zegt Koninklijke Horeca Nederland. Want alle kosten die nu gemaakt worden, kunnen nooit meer worden terugverdiend.
'Sommige verhuurders geven aan dat de huur later kan worden betaald, maar dat is slechts uitstel van executie. Alleen kwijtschelden kan de schade voor horecabedrijven beperken', vertelt Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland.