De Ochtendspits | 2 juni

De Ochtendspits2 jun 20212 uren 38 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Gemeenten moeten meer doen dan alleen wachten tot marktpartijen gaan bouwen, zegt hoogleraar grondbeleid Willem Korthals Altes van de TU Delft. Hij vindt dat gemeenten een actievere rol moeten innemen door zelf grond aan te kopen of door grond te onteigenen als een ontwikkelaar weigert om snel betaalbare huizen te bouwen.

Verder in De Ochtendspits onder meer:

Overal in de Verenigde Staten breekt opnieuw de strijd los over stemwetten. Dit keer is de staat Texas als middelpunt, waar de Democraten in een dramatische staking een stemming over nieuwe wetten wisten te voorkomen. Eerder was er al een aanscherping van de wetten, onder meer in de staat Georgia.

In Den Haag neemt de spanning omtrent de formatie toe. CDA-leider Wopke Hoekstra ziet een samenwerking met linkse partijen niet zitten, Sigrid Kaag van D66 juist wel. Zondag moet een eerste plan op tafel liggen, maar het is nog maar de vraag of dat gaat lukken, zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Meer dan helft van de Nederlandse volwassenen is gevaccineerd. Zeven miljoen mensen hebben een eerste prik gehad en twee miljoen mensen ook al hun tweede. ‘Steeds meer Nederlanders hebben antistoffen in hun lichaam’, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van bloedbank Sanquin.

Multinationals met meer dan 750 miljoen euro omzet in de afgelopen twee jaar moeten hun belastingen openbaar maken. Deze deal die EU-voorzitter Portugal gister met het Europese parlement bereikte, moet zorgen voor meer transparantie. Volgens experts en politici moet er meer gebeuren voor het aanpakken van belastingproblemen.

Abonneren

In De Ochtendspits hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via www.bnr.nl/podcast/de-ochtendspits, de BNR-app en Spotify.