De Ochtendspits | 3 juni

De Ochtendspits3 jun 20212 uren 39 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Eén van de oorzaken van de faillissementen is de schuld die bedrijven hebben opgebouwd. Een belangrijke vraag daarbij is hoe schuldeisers zich gaan opstellen, zegt Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit. ‘Verder zal het effect erg verschillend uitpakken tussen sectoren. Sectoren als cultuur, recreatie en horeca kunnen de verloren omzet van het afgelopen jaar niet of nauwelijks compenseren. Voor andere sectoren is ‘inhaalvraag’ wel gedeeltelijk mogelijk.’

Verder in De Ochtendspits onder meer:

Vannacht verstreek in Israël de deadline voor de oppositie om met een formatie te komen. Het lukte oppositieleider Yair Lapid op de valreep om een regering te vormen, en wel met een bijzonder constructie: hij gaat het premierschap delen met Naftali Bennett. De eerste twee jaar is Bennett aan de beurt, waarna Lapid het stokje over mag nemen.

Rotterdam is een van de vieste steden van Nederland: de stad is verantwoordelijk voor een vijfde van de landelijke CO2-uitstoot. Om te helpen met vergroenen, wordt vandaag Het Energietransitiefonds Rotterdam geopend, ter waarde van 100 miljoen euro. Rinke Zonneveld is directeur van InnovationQuarter, het bedrijf dat dit fonds beheert.

Arriva wil nachttreinen gaan laten rijden naar de Randstad. De bedoeling is dat de treinen gaan rijden vanuit Maastricht en Groningen, met als belangrijkste bestemming Schiphol. Arriva wil daarmee ingaan tegen de monopoliepositie van NS op het hoofdrailnet. 'We zien er potentie in', zegt CEO Anne Hettinga.

Het SER-advies over de hervorming van de arbeidsmarkt doet veel stof opwaaien. VNO-NCW, FNV en CNV zijn in hun nopjes, maar Ondernemend Nederland (ONL) en andere organisaties zijn niet te spreken over de nieuwe plannen.

Het primair onderwijs wil 1,8 miljard euro vanuit Den Haag voor een grote ‘reset’. Dat schrijft de PO-raad vandaag in een brief voor de formatietafel. Freddy Weima is voorzitter van de raad en vindt het tijd dat er iets gebeurt aan de kwaliteit van het onderwijs.

Bijna de helft van de exporteurs maakt nog steeds minder omzet als gevolg van corona. Dat blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersvereniging evofenedex. ‘Door dat wereldwijd economieën nog onder niveau presteren, leven veel exporteurs nog in onzekere tijden’, zegt Rob Zomer, business unit manager internationaal ondernemen bij evofenedex.

Abonneren

In De Ochtendspits hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via www.bnr.nl/podcast/de-ochtendspits, de BNR-app en Spotify.