#14 | Gijs van Dijk (PvdA)

De Ondernemerskamer19 aug 202131 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Na tijdens zijn studie – die hij nét niet afmaakte – gewerkt te hebben als bedrijfsleider van een WE Fashion-filiaal aan de Amsterdamse Kinkerstraat, was Gijs van Dijk (PvdA) jarenlang bestuurder bij de FNV. Zo deed hij naar eigen zeggen ervaring op aan zowel de werkgevers- als de werknemerskant en leerde hij dat tussen deze twee groepen geen tegenstelling bestaat, maar dat ze het juist samen moeten doen. Zijn huidige portefeuille past hem daarom goed.

Luister ook | Podcast: De Ondernemerskamer #13

Toch denkt hij dat ondernemers hem over het algemeen niet hoger dan een 7 geven als het om de belangenbehartiging van hun sector gaat. Dat zou wel eens kunnen komen door de lastenverzwaring die de PvdA voor het bedrijfsleven in petto heeft. Van Dijk denkt echter dat dit nodig is, om ervoor te zorgen dat de hele samenleving kan delen in de welvaart die nu nog te veel bij bedrijven neervalt. Bovendien profiteren ondernemers net zo goed van een betere verdeling, maar daar is wel eerst geld voor nodig. Dat wil de PvdA uit winstbelasting halen, dus zullen met name grote bedrijven zwaarder worden belast.

Luister ook | Podcast: Grip op je Aandacht #9

Anders dan je misschien zou verwachten, is Van Dijk geenszins voorstander van kwijtschelding van gemaakte schulden tijdens de coronacrisis. De reden hiervoor: dat is in zijn ogen niet eerlijk. Er zijn namelijk ook genoeg bedrijven die hebben ingeteerd op eigen vermogen en weinig gebruik hebben gemaakt van overheidssteun. Wel moet er volgens hem flexibel worden omgesprongen met afbetalen. Bijvoorbeeld door een termijn van vijf of tien jaar met een lage rente en staatsgarantie aan te houden.

Over De Ondernemerskamer

In De Ondernemerskamer gaat ondernemer Eduard Schaepman op zoek naar de politieke partijen die opkomen voor de ondernemer. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan op de podcast via bnr.nl/ondernemerskamer, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts.