
De Strateeg
Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.
Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.
In een oorlog is de waarheid altijd het eerste slachtoffer. Nu oorlogen op steeds meer domeinen worden uitgevonden wordt informatie een steeds machtiger wapen. Hoe weet je wie de waarheid spreekt? Ligt de waarheid altijd ergens in het midden? En wanneer ben je deelnemer in zo'n oorlog? Paul van Liempt stelt jouw vragen aan zijn gasten. Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld.
Het eerste slachtoffer van een oorlog is de waarheid, zo luidt het gezegde. Strijdende partijen vechten in een oorlog altijd voor hun waarheid. Dat is nu ook aan beide kanten te zien in de oorlog in Oekraïne. Maar hoe krijg je als partij de bevolking mee in je verhaal?
Europa wil versneld af van olie en gas uit Rusland. Maar hoe doe je dat en bevorderd dat de energietransitie juist wel of juist niet? En wat betekent dat voor de toeleveringsketen van energie? Dat hoorde je vorige week in De Strateeg, maar nu is het tijd voor luisteraarsvragen! Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld.
De vraag naar fossiele brandstoffen blijft nog tot 2030 wereldwijd stijgen. Daarna volgt een periode waarin fossiel en duurzaam naast elkaar moeten blijven bestaan. De oorlog in Oekraïne zorgt er nu alleen voor dat we sneller dan eerder gedacht van fossiele energie af willen, vanwege onze afhankelijkheid van Rusland.
Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over hoe er het best geïnvesteerd kan worden in defensie. Deze week staan jouw vragen daarover centraal! Wil je ook een vraag stellen? Stuur dan een tweet naar @BNRdewereld.
De oorlog in Oekraïne heeft Europa tot inkeer gebracht. Meer investeringen in defensie zijn nodig en landen willen nu eindelijk aan de NAVO-norm gaan voldoen. Onder toenmalig minister van Defensie Hans Hillen werd er in 2011 nog hard bezuinigd op defensie. Tot op de dag van vandaag baalt Hillen daar nog van. 'Ik heb geen millimeter ruimte gehad.'
Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over cyber en desinformatie in de oorlog in Oekraïne. Deze week staan jouw vragen daarover centraal!
De oorlog in Oekraïne lijkt een typische ouderwetse oorlog te zijn. We zien tanks, artillerie en een felle strijd om steden zoals Marioepol. Veel experts hadden dit niet meer voor mogelijk gehouden in 2022. De oorlog van de 21e eeuw zou er toch één zijn van het cyberdomein met cyberaanvallen op strategische infrastuctuur?
De Strateeg verschijnt voortaan wekelijks. Afgelopen week kon je luisteren naar een aflevering over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de energietransitie voor de tankopslagsector in ons land. Deze week staan jouw vragen centraal!
De oorlog in Oekraïne heeft ons weer doen inzien hoe afhankelijk we zijn van Rusland als het gaat om olie en gas. Naast de economische sancties doen Westerse bedrijven Rusland nu ook zelf in de ban, ook als het gaat om energie. Dat merken de tankopslagbedrijven in ons land.
De oorlogen in Afghanistan en Irak, de opkomst van IS, de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië, bij al die conflicten heeft klimaatverandering een grote invloed gehad. Tom Middendorp, oud-commandant der strijdkrachten, schreef er een boek over 'Klimaatgeneraal - bouwen aan weerbaarheid'.
Rusland heeft de aanval op Oekraïne geopend. Daarom krijg je deze week een andere aflevering van De Strateeg dan je van ons gewend bent. Oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp schuift aan bij Mark Beekhuis, net als Lotje Boswinkel, strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken? In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special. Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier. Hugo Reitsma ontvangt: Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, van Boekesteijn en de Wijk Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast
De relatie tussen het Westen en Rusland verkeert al sinds 2014 in een diepe crisis. Destijds annexeerde Rusland de Krim en werd vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Nu Rusland met militairen langs de grens van Oekraïne staat heeft Europa nog altijd geen antwoord. Dat baart Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO zorgen.
In tijden van oplopende geopolitieke spanningen en dreigend conflict is de rationele oplossing: een alliantie. Vandaar dit ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in één in deze Oekraïne Special. Aan tafel bij Roos Abelman: Rob de Wijk, Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn.