Effectieve afschrikking in de 21e eeuw
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
In de Koude Oorlog was het misschien wel het grootste wapen dat er was: deterrence, oftewel afschrikking. Met de vele nucleaire wapens ontmoedigden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar ervan om een oorlog tegen de ander te starten. Nu is afschrikking weer helemaal terug op de strategische agenda, of is het nooit weg geweest?
Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is van een bipolaire wereld geen sprake meer. Iran heeft zijn invloed op het Midden-Oosten alsmaar weten te vergroten en China wordt alsmaar rijker en machtiger in andere delen van de wereld. En dan heb je ook nog India dat op geheel eigen wijze groeit, de houding van Rusland en wat te denken van Noord-Korea? Dus rijst de vraag hoe effectieve afschrikking er in de 21e eeuw uit moet zien?
Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:
- Tim Sweijs, directeur onderzoek van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en Research Fellow aan de Faculteit Militaire Wetenschappen.
- Frans Osinga, commodore en voorzitter van de afdeling oorlogsstudies van de FMW en de bijzondere leerstoel oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden.
Over deze podcast
De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/podcast/de-strateeg om geen enkele aflevering te missen.
Host: Paul van Liempt
Redactie: Michaël Roele
Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.