Jaap de Hoop Scheffer: 'Europees DNA kent geen machtspolitieke component'

De Strateeg6 feb 202244 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De relatie tussen het Westen en Rusland verkeert al sinds 2014 in een diepe crisis. Destijds annexeerde Rusland de Krim en werd vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten. Nu Rusland met militairen langs de grens van Oekraïne staat heeft Europa nog altijd geen antwoord. Dat baart Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO zorgen. 

Rusland zegt op zijn beurt niet uit te zijn op een oorlog. Vanuit Russisch perspectief vormt juist het Westen een bedreiging. De NAVO is, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, steeds meer richting het oosten opgeschoven. Dit tot ergernis van Vladimir Poetin.

Dat het mis zit tussen beide machtsblokken staat vast. Maar hoe kunnen beide blokken hun relatie in de toekomst normaliseren? Is een goede relatie met Rusland mogelijk? En hoe moet daarvoor eerst het Oekraïne-conflict worden opgelost?

Luister ook | De Koude Oorlog in de ruimte

Dat ga je horen in deze aflevering van De Strateeg van:

- Rob de Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

- Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO en oud-minister van Buitenlandse Zaken.

Over deze podcast

De Strateeg verschijnt eens in de twee weken. Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.

Host: Paul van Liempt

Redactie: Michaël Roele

Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.