Hoe lang zijn onze staatsgeheimen nog veilig?

De Strateeg3 jul 202234 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Whatsappen, internetbankieren, of gewoon iets lezen op een website. Dit alles is veilig alleen maar mogelijk dankzij cryptografie. Oftewel, informatiebeveiliging. Bij inlichtingendiensten en in oorlogen is dit minstens zo belangrijk. Je wilt immers niet dat je tegenstander weet waar jij mee bezig bent. Door nieuwe technologieën wordt cryptografie steeds uitgebreider en nog belangrijker.

Maar die nieuwe technologieën maken ons ook kwetsbaar. Want de manier waarop informatie nu versleuteld wordt is in de toekomst misschien wel achterhaald. Zeker met de eventuele komst van een kwantumcomputer. Welke gevaren en uitdagingen liggen er en hoe worden we strategisch autonoom op dit gebied? Dat ga je in deze aflevering horen van:

- Harmen Dikkers, COO van Fox-IT en directeur van Fox Crypto.

- Ronald Cramer, hoogleraar cryptologie verbonden aan de Universiteit Leiden en het Centrum Wiskunde & Informatica in Amsterdam.

Luister ook | Hoe kan de NAVO toekomstbestendig blijven?

Over deze podcast

De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.

Host: Paul van Liempt

Redactie: Michaël Roele

Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.