Zomerterugblik: Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO

De Strateeg14 aug '22 06:0132 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Strateeg selecteert het beste van het afgelopen seizoen: De oorlog in Oekraïne is uitgemond in een oorlog die bijna doet denken aan de Eerste Wereldoorlog. De oorlog van de 21e eeuw zou er toch niet meer één zijn die over de grond ging, maar die zich vooral digitaal af zou spelen? Toch waarschuwden experts al langer dat een goed defensieapparaat noodzakelijk is om artikel 5 van de NAVO te kunnen garanderen.

Luister ook | Lucht- en raketverdediging cruciaal bij handhaven artikel 5 van de NAVO

De dreiging van ballistische- en hypersonische raketten, maar ook drones neemt al jaren toe. En niet alleen van Rusland. China beschikt bijvoorbeeld over de modernste technologie. En vlak Noord-Korea niet uit. Het Westen moet zijn zaakjes dan ook goed op orde brengen om met name de controle over de lucht te behouden. Lucht- en raketverdediging is daarbij cruciaal. Paul van Liempt sprak erover met Frans Osinga, bijzonder hoogleraar oorlogsstudies en Paul van Hooft, senior strategisch analist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Over deze podcast

De Strateeg is een podcast van BNR in samenwerking met het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS). Abonneer je via bnr.nl/destrateeg om geen enkele aflevering te missen.

Host: Paul van Liempt

Redactie: Michaël Roele

Tips, vragen of andere opmerkingen over De Strateeg? Stuur dan een mailtje naar roele@bnr.nl.