De Taxioorlog

De Taxioorlog

Hoe liberalisering van de taximarkt tot grootschalige rellen leidde in de hoofdstad. Twintig jaar later durven de betrokkenen het échte verhaal te onthullen.

Volg De Taxioorlog via:

Afleveringen

Luister de trailer

Trailer De Taxioorlog

1. Rellen in de hoofdstad

“Als jullie oorlog willen, dan krijgen jullie oorlog!” Woedende taxichauffeurs komen in opstand tegen de nieuwe taxiwet. De wet is volgens hen met Haagse arrogantie gemaakt en betekent het einde aan het monopolie van de Taxi Centrale Amsterdam. En dat pikken de chauffeurs, die zich flink in de schulden hebben gestoken om zich aan te kunnen sluiten bij de TCA, absoluut niet. Al snel ontmoet verslaggever Sander ’t Sas chauffeurs Cees Meester en Jan den Hartog, die de troepen taxichauffeurs aanvoeren.

22 mrt • Seizoen 1, Aflevering 1 • 35 minuten

2. De arrestatie

“Ondernemersrisico.” En daarmee is de kous af voor Den Haag. Daar nemen de duizenden taxichauffeurs van de TCA echter geen genoegen mee. Het geweld zwelt aan, niet in de laatste plaats aangestuurd door het bestuur en directie van de TCA. Ook politie en justitie hebben directeur Grijpink en bestuurders Hans Janmaat en Bub Van Gelderen op de korrel en beginnen een onderzoek. Cees en Jan besluiten samen te gaan werken met de politie.

22 mrt • Seizoen 1, Aflevering 2 • 36 minuten

3. Betrokkenheid van de onderwereld

"Lachen, gieren en brullen was het vroeger bij de TCA. De taxiwereld zoals hij was, is niet meer". Lidmaatschap van een criminele organisatie, het oplichten van chauffeurs, afpersing en het uitlokken van geweld. Daar wordt het trio Grijpink, van Gelderen en Janmaat van wordt verdacht. Jan den Hartog is al jaren bestuurslid van de TCA namens de chauffeurs, en schrikt zich rot over de staat van het bedrijf wanneer hij tijdelijk op de directeursstoel plaatsneemt.

29 mrt • Seizoen 1, Aflevering 3 • 28 minuten