Programmeren als schoolvak naast wiskunde en Engels

Programmeren is zo ongeveer de belangrijkste vaardigheid die we niet of nauwelijks leren op school. Dat is gek, want inmiddels komt ieder mens dagelijks in aanraking met code of de uitvoering daarvan. Is het geen tijd om het curriculum op scholen aan te passen, zodat daar meer programmeren in terugkomt? Te gast is Felienne Hermans, universitair hoofddocent bij het Leiden Institute of Computer Science. Felienne is auteur van het boek The Programmers Brain: What Every Programmer Needs To Know About Cognition en ontwikkelaar van Hedy, een programmeertaal speciaal gemaakt voor kinderen.

Europa loopt voorop en pakt big tech aan

In De Technoloog zijn de Europese Digital Markets Act en de Digital Services Act al vaak ter sprake gekomen. Deze twee nieuwe wetten moeten de macht van big tech in Europa flink gaan inperken. Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is nauw betrokken bij de wetten en diende samen met collega's een serie amendementen in om de nieuwe regels verder aan te scherpen. In De Technoloog vertelt hij over de belangrijkste veranderingen die met DMA en DSA worden afgedwongen en geeft hij een inkijkje in de Brusselse lobbycultuur, want dat kunnen grote techbedrijven heel aardig.

Het jaar van Herbert Blankesteijn

Met Herbert Blankesteijn, uiteraard geïnterviewd door Ben van der Burg, blikken we terug op een jaar vol gadgets. Stijf bovenaan staat de Tacx. Het fietsprogramma waar Herbert in 2006(!) al in aanraking mee kwam, is nog steeds een favoriet. Inmiddels kiest Herbert op meerdere momenten in de week een flinke col uit om tegenop te rijden. Het doel is fit blijven, maar ook zichzelf verbeteren. Ook bespreken we een minder geslaagde aankoop: de Oculus Quest 2. Door zijn moeilijkheden met het apparaat slaat Herbert het metaverse graag over. De OneWheel was dan wel weer een succes, want Herbert leert graag nieuwe dingen. Dat is dan ook gelijk de rode draad in deze podcast: een leven lang leren en jezelf blijven verbeteren met alle positieve gevolgen van dien.

Het jaar van Ben van der Burg

Het jaar van Ben van der Burg is moeilijk samen te vatten in een uur, maar we hebben het toch gedaan. De techoptimist van De Technoloog kiest het metaverse, de schokkende ontdekkingen rond de NSO Group en de regelgeving rond big tech als zijn onderwerpen. Uiteraard wordt hij ook dit jaar geïnterviewd door Herbert Blankesteijn. Volgende week is Herbert zelf aan de beurt. Dan voelt Ben hem onder meer aan de tand over zijn Tacx, waar hij het afgelopen jaar heel wat virtuele kilometers op heeft gemaakt.

Nederland moet zich voorbereiden op de systeemtechnologie AI

AI is systeemtechnologie, vergelijkbaar met bijvoorbeeld elektriciteit. Artificiële intelligentie heeft in potentie impact op vrijwel alle facetten van ons leven. Haroon Sheikh is een senior wetenschapper bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij en zijn collega's schreven de afgelopen drie jaar aan het rapport 'Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie'. De WRR noemt AI een fundamentele verandering, waar Nederland zich goed op moet voorbereiden. Doen we dat niet, dan lopen we het risico dat we opgescheept worden met een technologie die onze belangen niet dient.

Is digitale verslaving een probleem?

Digitale verslavingen aan games of online porno kennen we al een tijd. Toch zijn er nog veel meer digitale obsessies, bijvoorbeeld aan Twitter, je mail checken, Instagram of je stappenteller. Filosoof en journalist Doortje Smithuijsen deed in een vijfluik op Vrij Nederland onderzoek naar dit fenomeen. In deze aflevering van De Technoloog gaat ze in gesprek met techoptimist Ben van der Burg en podcastgrootmeester Mark Beekhuis. Verkleint technologie de weerstand in ons dagelijks leven of zijn we inmiddels slaaf van likes en het algoritme? De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.

Handelen met unieke algoritmes

Flitshandel bestaat al jaren, maar nam een nieuwe vlucht bij het ontstaan van de 24/7-actieve cryptomarkt. Alfred Prevoo is oprichter van Blockchain Investments, een vermogensbeheerder binnen de cryptowereld. Het bedrijf zet algoritmes in om de rendementen van haar klanten te vergroten. Met een nieuw plan wil Blockchain Investments deze trading algoritmes uniek en verhandelbaar maken door ze te verbinden aan een NFT. Is handelen met algoritmes lucratiever dan andere methodes? En moeten we computergestuurde markten eigenlijk wel willen?

Een neuraal netwerk op een chip

Intel presenteerde onlangs zijn nieuwe neuromorphic chip, de Loihi 2. Fundamenteel verschil met een 'reguliere' computer is dat geheugen en processor samengevoegd zijn in een neuraal netwerk, terwijl dit bij een reguliere computer gescheiden is. Een reguliere computer moet steeds 'heen en weer' gaan tussen deze twee, wat veel tijd en energie kost. Bij neuromorphic computing ligt dit anders, al is een 'killer application' op dit moment nog niet gevonden. Om ons alles te vertellen over deze bijzondere techniek is Boris Reuderink te gast, machine learning onderzoeker bij Cortext.

Hoe stabiel zijn de stablecoins van de cryptowereld?

Het rommelt in de cryptomarkt. Waar bitcoin weer regelmatig nieuwe pieken neerzet, is er twijfel over het onderpand van stablecoin Tether. De tether (USDT) geldt als het smeermiddel van de cryptomarkt. Handelaren kunnen op deze manier snel tussen bitcoin, ethereum en de stabielere dollarmunt wisselen. Ook kan de munt gebruikt worden als digitale variant op de dollar, met als voordeel dat de transactie dan vrijwel gratis en direct is. Dat is tegen het zere been van de Amerikaanse toezichthouder.

De soap rond het Theranos van Elizabeth Holmes

Het meest opvallende ondernemingsverhaal van de laatste tien jaar is zonder twijfel de soap rond het bedrijf Theranos van Elizabeth Holmes. De startup uit Silicon Valley beloofde met één druppel bloed op allerlei ziektes en condities te kunnen testen, en dat binnen slechts een paar minuten. Het bleek fictie te zijn, maar grote investeerders trapten er massaal in. Op het hoogtepunt werd de waarde van Theranos geschat op negen miljard.

Het verhaal van unicorn Mollie

In de tweede helft van de jaren '00 kwamen een grote hoeveelheid Fintechs op. Slimme bedrijven die de mogelijkheden van het internet inzette om betaling makkelijker te maken. Eén van die bedrijven was het Amsterdamse Mollie. Aanvankelijk richtte Mollie zich vooral op microbetalingen en de verkoop van sms-berichten. Later besloot het bedrijf zich volledig te focussen op betalingsverkeer. Halverwege 2020 werd de waarde van Mollie voor het eerst geschat op één miljard dollar: een unicorn. Inmiddels is dat getal opgelopen naar 5,4 miljard.

Nederland is wereldkampioen watermanagement

In deze Technoloog hebben we het over watermanagement. Het idee voor deze podcast werd al even geleden geboren. Met de watersnood in Limburg stond het watermanagementcentrum in Lelystad even vol in de belangstelling, waarbij er met technologie kundig werd omgegaan met grote hoeveelheden water. En weinig verbazingwekkend: Nederland is wereldkampioen watermanagement. Te gast is Harold van Waveren, strategisch adviseur waterveiligheid bij Rijkswaterstaat.