
De Technoloog
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
De roep om algoritmes openbaar en transparant te maken klinkt steeds luider. Niet alleen uit de hoek van de regelgever, zoals de Europese Unie met de Digital Services Act, maar ook uit de hoek van de losgeslagen miljardairs, zoals Elon Musk. Toch is het transparant maken van zo'n algoritme makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook Tijmen Blankevoort, onze gast van deze week. Hoe pakken we dat aan? En wat kan er wel én niet als input voor zo'n algoritme gelden?
Ineens was daar Podimo. Het Deense podcastbedrijf zet voet aan de grond in Nederland en weet een aantal belangrijke makers exclusief aan zich te binden. Krijgt het medium hiermee een nieuw verdienmodel? En hoe zit het met al die traditionele mediabedrijven, die ook podcasts maken? De Technoloog ging op onderzoek uit en vroeg audio-expert Jeroen de Bakker om hulp.
OSint (Open-source intelligence) speelt een steeds belangrijkere rol in waarheidsvinding over de hele wereld. Inmiddels maken traditionele media ook gebruik van alle informatie die te vinden is het op het internet. Foeke Postma is sinds vier jaar actief voor onderzoeksjournalistiek netwerk Bellingcat. In De Technoloog vertelt hij over zijn onthullingen, werkwijze en de rol van Bellingcat in Oekraïne.
Naast land, lucht, zee en cyber is er het minstens zo belangrijke vijfde militaire domein: de ruimte. In 1967 werden er met het Ruimteverdrag (Outer Space Treaty) allerlei afspraken gemaakt over het 'gebruik' en de exploratie van de ruimte. Anno 2022 lijken weinig landen zich daar meer iets van aan te trekken, want er wordt volop geëxperimenteerd met allerlei (militaire) technieken. Om ons bij te praten over dit belangrijke domein is gepensioneerd luitenant-kolonel Patrick Bolder te gast, expert op het gebied.
Jarenlang was GitHub dé plek voor de ontwikkeling van software. Sinds een aantal jaar is er echter een serieuze concurrent opgeklommen: GitLab van de Nederlander Sytse Sijbrandij. Met open-source ontwikkelaar Jeroen Baten bespreken wij de strijd voor de software voor softwareontwikkeling.
Web3 is typisch zo'n buzzword waar we bij De Technoloog eigenlijk op af knappen. Toch zitten er genoeg interessante elementen in om te bespreken. Want welke relatie hebben Web3-applicaties straks met het oude Web2? Hoe passen decentrale, autonome organisaties (DAO's) hierin? En wat gaat er straks met een organisatie als BNR gebeuren? Bij ons te gast is Bram Kanstein, start-up expert en productontwikkelaar.
Massaclaims lijken steeds vaker voor te komen. De meest vooraanstaande op dit moment is een actie tegen het appstore duopolie Google en Apple, omdat klanten consequent teveel voor hun apps hebben betaald. Hoe werken deze claims? Zijn ze kansrijk? En waarom is dit een trend van de laatste jaren? Simon Hania legt ons alles uit.
Vanaf 2 maart 2022 zijn de Russische kanalen Sputnik en RT verboden in de Europese Unie. Dat wil zeggen: het is verboden voor providers om Sputnik en RT op de één of andere manier nog te verspreiden of te ondersteunen. De twee outlets zijn notoire vespreiders van desinformatie, maar nog nooit eerder greep de Europese Unie zo hard in op het neutrale internet. Om over dit onderwerp te praten is Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom Internet te gast.
Privacy en het bezit van je eigen data is de afgelopen tijd steeds belangrijker geworden. In december 2018 ging de Technoloog al eens dieper in op IRMA (I Reveal My Attributes), een project van de Radboud Universiteit. Er werken ook andere partijen aan de technologie, zelfs op decentrale basis. Zo ook de Rabobank, die met een team onder leiding van Marnix van den Bent, onze gast deze week, werkt aan de technologie achter Datakeeper. Een persoonlijke 'kluis' waarin je jouw data kan bewaren en selectief kan uitgeven aan bedrijven. Dat brengt een hoop voordelen met zich mee ten opzichte van de huidige situatie, maar een volledig veilige 'self sovereign' identiteit is nog ver weg.
Help! Ons werk is stuk. Althans, als we filosoof en schrijver Martijn Aslander moeten geloven. Martijn betoogt dat de komst van de computer en de smartphone ons werk niet beter en makkelijker hebben gemaakt, maar juist het omgekeerde. Hoe gaan we dat in de toekomst oplossen? Het overgrote deel van de werkende populatie heeft namelijk geen affiniteit met technologie. Martijn heeft de richting van de oplossing.
De wereld is sinds vorige week niet meer hetzelfde. Reden genoeg om ook De Technoloog om te gooien en het deze aflevering te hebben over cyberoorlog. Dat doen we met Kees Verhoeven, de beste minister van digitale zaken die Nederland nooit gehad heeft. Voor één keer kruipt hij nu in de rol van minister van cyberoorlog. Hoe belangrijk is het cyber-domein, hoe staat Nederland ervoor en wat kunnen we de komende tijd verwachten?
Vrijwel alle bedrijven en organisaties worden steeds afhankelijker van websites en andere digitale systemen. We kunnen niet meer zonder. Die digitale revolutie heeft ons een hoop opgeleverd, maar zorgt ook regelmatig voor problemen. Steeds meer bedrijven zetten ethische hackers in om kritieke kwetsbaarheden op te sporen. Eén van die hackers is Inti de Ceukelaire. Inti is onderdeel van Intigriti, een platform voor ethische hackers. In 2018 werd hij 'wereldkampioen' hacken. In deze Technoloog vertelt hij alles over hacken als legitiem verdienmodel.
In deze Technoloog hebben we het over flitsbezorgers. Je weet wel, bedrijven als Gorillas, Getir of Flink. Ondernemingen die in grote steden zogenaamde dark stores openen en beloven binnen (bijna) 10 minuten je boodschappen te bezorgen. Dat klinkt erg handig, maar er zijn nogal wat vraagtekens te plaatsen. Die vragen stelt De Technoloog aan platformexpert Martijn Arets, waarbij we er gelijk bij moeten zeggen dat flitsbezorgers dan weer géén platform zijn. Gelukkig verdiept hij zich ook in deze nieuwe markt.
Het internet der dingen, of IoT in goed engels, is terug van weggeweest. De afgelopen jaren bereikte de interesse in de techniek een dal, maar bedrijven in de sector bleven stug doorontwikkelen. Dat werpt nu zijn vruchten af. Hoe gaat het nu met IoT? Te gast is Wienke Giezeman, CEO en mede-oprichter van The Things Industries. Met hem spreken we over de huidige toepassingen van IoT-technieken, het verleden en de toekomst.
Lightyear is een Nederlandse fabrikant van elektrische auto's die kunnen rijden op zonne-energie. Inmiddels is het eerste model, de Lightyear One, te reserveren. Dat is weggelegd voor slechts een kleine groep gelukkigen, want het bedrijf produceert maar 946 voertuigen. In de aankomende jaren komt de focus te liggen op een volgend model, dat zo'n 30.000 euro moet gaan kosten en een echte gezinsauto zal worden. Te gast is Lex Hoefsloot, CEO en mede-oprichter van Lightyear. En niet onbelangrijk: Ben van der Burg tipt hem als potentiële Nederlandse Elon Musk.