
De Technoloog
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Het werd breed uitgemeten in allerlei kranten: Google heeft een zelfbewuste kunstmatige intelligentie gemaakt. Dat beweerde ontwikkelaar Blake Lemoine. Volgens Google bleek het later niet waar te zijn, maar het idee is nog altijd interessant. Te gast in deze Technoloog is Rob van den Hoven van Genderen, hoogleraar artificiële intelligentie. Met hem praten we over de chatbot van Google, regels rond onze technologie, bewustzijn en zijn nieuwste project over emotionele data.
In deel twee van het grote China college vertelt Ed Sander ons alles over de situatie in Xinjiang, Jack Ma, Chinese taxi-bedrijven en nog veel meer. Deze podcast is het vervolg op De Technoloog van 14 juni, waarin Ed ons al bijpraatte over de privacy van de gemiddelde Chinees en innovatieve nieuwe bedrijven in het land.
In de chipindustrie komt heel veel samen. Innovatie, keiharde concurrentie, geopolitiek en hele belangrijke techniek. Te gast is Tomas Hochstenbach, redacteur componenten bij Tweakers. Met hem spreken we over de belangrijkste bedrijven, de geopolitiek rond deze industrie en de techniek die op allerlei plekken in ons leven gebruikt wordt. En tijdens ons gesprek was Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, onderweg naar Taiwan. Dat bezoek had natuurlijk niéts te maken met de Amerikaanse belangen in TSMC.
De Technoloog verdiept zich deze week in SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de briljante gek Elon Musk. Want ligt de toekomst van de ruimtevaart in commerciële handen? Gaan we Mars ooit bereiken? En hoe zit het met dat Starship? Al die vragen zijn in goede handen bij Thijs Roes, SpaceX-watcher, wetenschapsjournalist en Space Cowboy.
Digitale transformatie is - we moeten het toegeven - een echt buzzword. Werknemers moeten bovendien agile, resilient en flexible zijn. Klinkt leuk allemaal, maar dat brengt ons niet veel verder. Voor deze aflevering gaat De Technoloog in gesprek met Marco Derksen, digitaal strateeg, ondernemer en docent. Hij weet alles van digitale transformatie en slaagt er ook nog eens in om het concreet te maken.
Het kan weleens een revolutie in de kunstwereld worden: het 3D-printen van werken. De Technoloog gaat in gesprek met Liselore Tissen. Als kunsthistorica doet zij onderzoek naar de rol van 3D-printen in de kunstwereld. De vraag is: Zijn 3D-reproducties een gevaar voor de kunstwereld? Of juist een toevoeging? En hoe zit het met de authenticiteit van 3D-geprinte werken? En welke materialen gebruikt zo'n printer? Veel vragen, die in deze Technoloog een antwoord krijgen.
In 2018 verdween hackivist Arjen Kamphuis tijdens een trip in Noorwegen. Rond zijn verdwijning spelen nog altijd veel vragen, die een aantal van zijn vrienden met man en macht proberen op te lossen. Hun zoektocht naar antwoorden is vastgelegd in een nieuwe documentaireserie: 'Ze Weten Alles Van Je'. De Technoloog gaat daarom deze week in gesprek met Helma de Boer, volgens Jos Weyers het 'feitenkanon' rond de vermissing van Kamphuis.
Het feest in de techsector lijkt zo langzamerhand wel voorbij. De beleidsrente van de centrale bank stijgt, aandelenkoersen dalen en de miljoenen van durfinvesteerders drogen op. Bedrijven die de afgelopen jaren geen winst maakten moeten hun strategie mogelijk heroverwegen. Wat gaat dit betekenen voor de toekomst van de techsector? Dat bespreken we met Boris Veldhuijzen van Zanten.
De Technoloog heeft het deze week over smartwatches. Het begon allemaal met het sympatieke Kickstarter-project Pebble. Inmiddels is er een flinke markt ontstaan, met producten van de bekende techreuzen, goedkopere Chinese merken en kleinere bedrijven die zich op een niche richten. Om al onze vragen te kunnen beantwoorden hebben we Eric van Ballegoie uitgenodigd. Eric is smartwatch-expert bij Tweakers en 24 uur per dag gebruiker van de slimme apparaten. Want hoe nauwkeurig zijn de metingen die een smartwatch doet? En is de markt geworden wat we er vooraf van hadden verwacht?
De Technoloog reist deze week naar het verre oosten. Met reisgids Ed Sander spreken we namelijk over China. Hoe zat het ook alweer met de Chinese techbedrijven? Hoe staat het met de privacy van de gemiddelde Chinees en opereren er in China ook flitsbezorgers? Ed Sander is oprichter van ChinaTalk en praat ons bij over het machtig interessante land.
De Delftse wetenschappers van QuTech is het recent gelukt om quantuminformatie te teleporteren over een netwerk tussen drie computers: een wereldprimeur. Wat gaat de toekomst van quantumtechnologie ons brengen, en waarom hebben we een quantumnetwerk dan eigenlijk nodig? Te gast is Hans Beukers, onderzoeker bij QuTech. Hij werkte mee aan de doorbraak en vertelt ons alles over de techniek. En is het uiteindelijk mogelijk om andere dingen dan data te teleporteren? Wie weet.
De Technoloog sleutelt deze week heel voorzichtig aan je hersenen. Dat doen we met Pieter Roelfsema, directeur van het Nederlands Herseninstituut. Hij vertelt ons over alle mogelijkheden die technologie op en rond je hersenen kan bieden. Pieter loopt namelijk voorop in het onderzoek rond dit soort oplossingen. En natuurlijk is daar Elon Musk, die met zijn neuralink ook toekomst ziet in hersentechnologie. En ook hij wist Pieter te vinden...
We horen het vaker: 'de democratie is in crisis!' Hoofdoorzaak zou technologie zijn, maar klopt dat wel? Te gast is toekomstonderzoeker Rudy van Belkom. Met zijn boek 'Alive and Clicking' probeert hij vooral te nuanceren. Zo is technologie niet altijd volledig verantwoordelijk voor gevaarlijke incidenten binnen de democratie, met als schoolvoorbeeld de bestorming van het Amerikaanse Capitool. De vraag is volgens Rudy vooral: hoe kunnen we technologie inzetten om de democratie te versterken?
Het altijd zo degelijke ICT-bedrijf Centric maakt sinds een aantal jaar rare sprongen. Inmiddels weten we dat cybercharlatan Rian van Rijbroek in ieder geval deels oorzaak is van dit alles, want zij kreeg een liefdesrelatie met topman Gerard Sanderink. Te gast is Stijn van Gils, journalist bij het FD. Stijn verdiepte zich de afgelopen jaren in de kwestie Sanderink. Hij kwam onder meer 'per ongeluk' in een interview terecht met de Centric-topman en schreef talloze artikelen over het ICT-bedrijf. Met hem spreken we over Sanderink, Van Rijbroek, de rechtszaken rond Centric en de toekomst van het bedrijf.
De roep om algoritmes openbaar en transparant te maken klinkt steeds luider. Niet alleen uit de hoek van de regelgever, zoals de Europese Unie met de Digital Services Act, maar ook uit de hoek van de losgeslagen miljardairs, zoals Elon Musk. Toch is het transparant maken van zo'n algoritme makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook Tijmen Blankevoort, onze gast van deze week. Hoe pakken we dat aan? En wat kan er wel én niet als input voor zo'n algoritme gelden?