Het Nederlandse Team Liquid is een wereldtopper in esports

Victor Goossens is oprichter en co-ceo van Team Liquid, één van de grootste esportsteams ter wereld. De organisatie begon in de jaren 00' als website over het strategiespel StarCraft en groeide in de afgelopen tien jaar uit tot een wereldtopper in zestien verschillende games. Een gesprek over de opkomst van esports, het opzetten van Team Liquid, het trainen van de beste spelers en het businessmodel achter het team.

Opslag; één van de grootste uitdagingen voor de energietransitie

Het recente rapport van de IPCC liet weinig aan de verbeelding over: we moeten verduurzamen. Met welke bronnen we dat gaan doen is een belangrijke discussie, maar minstens zo interessant is hoe we die duurzame energie gaan opslaan. Batterijen, waterstof of toch een andere techniek? Hoe ga je in al die gevallen om met energiepieken- en dalen? En welke baanbrekende technieken op het gebied van opslag worden nu onderzocht? Onze gast is Joris Koornneef, strategy consultant sustainable geo energy bij TNO.

Innovatie en big tech, een ingewikkeld huwelijk

Big tech en innovatie hebben een bijzondere relatie. Enerzijds houden veel van deze bedrijven krampachtig vast aan hun succesnummers, anderzijds starten Google, Facebook of Amazon reglematig met de gekste ideeën. In deze Technoloog bespreken we de band tussen innovatie en big tech. Aanleiding voor dit onderwerp: de plannen van Amazon om drones geautomatiseerd pakketjes te laten afleveren. De dienst werd aangekondigd met een spannende video, maar inmiddels kunnen we deze innovatie afschrijven. Staan de drones van Amazon synoniem voor andere ambitieuze plannen van techgiganten?

Zijn datacenters nog welkom in Nederland?

Over datacenters is veel te doen. De één noemt het een belangrijke impuls voor de Nederlandse economie, de ander is fel tegenstander en noemt het verspilling van energie, ruimte en stelt dat het buitenland vooral profiteert. Bij De Technoloog bewandelen we de genuanceerde middenweg. Daarvoor hebben we Michiel Steltman uitgenodigd, directeur bij de Digital Infrastructure Association NL. Want wat zijn nou precies de voordelen van deze serverparken in Nederland, wat is de impact op de economie en de energievoorziening en hoe ziet de toekomst eruit?

Racen op de automatische piloot

In deze De Technoloog: autonoom racen. Het team van de Technische Universiteit Eindhoven doet begin augustus voor het eerst mee aan de autonome klasse in de Formula Student Competition op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Het doel: een elektrische auto zonder menselijke hulp laten rijden op een speciaal parcours. En dan het liefst zo snel mogelijk. Overigens is dat niet het enige wedstrijdelement. Ook het design van de auto krijgt een beoordeling van een jury en de teams moeten goed businessmodel aandragen.

Amazon en Facebook zijn geen eenvoudige worstenwinkels

Een paar honderd bedrijven hebben vrijwel alle macht in onze economie. Daarvan zijn alle andere ondernemers, werknemers en consumenten het slachtoffer. Dat is het uitgangspunt van The Profit Paradox, een boek van de Vlaamse econoom Jan Eeckhout. Eeckhout doet onderzoek en geeft les op universiteiten in Barcelona, Londen en de Verenigde Staten. Vanuit Spanje is hij te gast in De Technoloog om te vertellen over de winst paradox: grote bedrijven trekken alle macht in een bepaalde branche naar zich toe, met desastreuze gevolgen. Tijd voor een oplossing, want Amazon en Facebook kunnen we niet vergelijken met de worstenverkoper op de hoek.

De macht van het duopolie

De macht van het duopolie Apple/Google lijkt al jaren onbreekbaar. Toch rommelt het in de wereld van de mobiele appstores. Zo zijn Epic, de ontwikkelaar van het populaire Fortnite, en Apple al een tijd verwikkeld in een juridisch gevecht. Epic beticht Apple van het misbruiken van de macht van zijn appstore. Een soortgelijk conflict speelt inmiddels in Europa, maar dan tussen Spotify en Apple. Waar we tien jaar geleden blij waren met goed werkende appstores, spelen er nu volledig nieuwe problemen.

Werken aan een beter internet voor iedereen

Geert-Jan Bogaerts is voorzitter van stichting Public Spaces. Public Spaces streeft naar een beter internet. De idealistische, publieke waarden van het internet zijn namelijk onderweg verloren gegaan en daarmee is het net voor grote delen geen 'publieke ruimte' meer. De stichting, een samenwerking tussen omroepen, culturele instellingen en andere organisaties, wil zorgen dat er in Nederland steeds meer applicaties en systemen worden gebruikt die voldoen aan een aantal eisen. Hoe pakt Public Spaces dat aan?

De kracht van data in sport

In deze Technoloog hebben we het over data in de sport. Met een volle sportzomer op komst leek het ons een mooi moment om eens dieper in te gaan op dit onderwerp. Want hoe belangrijk is het gebruik van data in de sport nou eigenlijk? En hoe staat Nederland ervoor? Om die en meer vragen te beantwoorden is data scientist Lotte Lintmeijer bij ons te gast.Lotte werkt bij Sport Data Valley en is betrokken bij verschillende projecten, waaronder het zeilen (een belangrijke sport op de Olympische Spelen) en bij de KNVB.