
De Technoloog
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.
Maarten Lens-Fitzgerald in Nederlands grote pleitbezorger van spraakbediening van computers. Nu heeft hij een boek geschreven met als titel 'Voice'. In De Technoloog vertelt hij wat er is veranderd en verbeterd.
Donald Trump is op dit moment niet meer welkom op Twitter, Facebook, Youtube en Snapchat. Parler is door Amazon uit de lucht gehaald. Big Tech probeert de gemoederen in de Verenigde Staten te bedaren door strenger dan ooit op te treden tegen de regels die ze hebben. Ook de blokkade van Trump bracht vervolgens veel discussie op gang.
Adverteren op Facebook voor een event heeft zo goed als gegarandeerd resultaat, zo zeker dat je bijna op voorhand kunt uitrekenen wat je in tickets verdient met een aan Facebook-advertenties bestede euro. Wat zijn de tegenargumenten, moet je het dan toch op deze manier doen en hoe kan het anders?
Herbert ondervraagt Ben over zijn verleden als sportman ('ik heb geen talent, ik ben een gemaakte sporter'), over zijn opleidingen nadien en over zijn rol in de technologie en de journalistiek. Een uur lang inzicht in een man met een niet te stoppen nieuwsgierigheid naar en tomeloos enthousiasme voor technologie.
Deze Technoloog staat in het teken van Herbert Blankesteijn. Vanwege de kerstdagen en omdat Herbert al jaren fascinerende kerstkaarten rondstuurt ondervraagt Ben van der Burg Herbert over zijn leven en zijn kijk op technologie.
De mens is in de geschiedenis steeds sneller en verder gaan reizen maar één ding is niet veranderd: hij verplaatst zich pakweg een uur per dag. Half uur heen, half uur terug. Zeker, het kan nóg sneller en nóg verder. Maar moeten we die kant op
Deze Technoloog begonnen we met een speedtest op een 5G telefoon. Met 5G haalden we 200Mpbs in de studio in Amsterdam. Vervolgens zetten we het toestel op 4G. We haalden een hogere snelheid.
Processorfabrikant AMD leeft opeens weer na jaren te hebben gekwijnd. Apple gaat over op de ARM-architectuur ten koste van Intels x86-rekenchips. Intel krijgt in beide gevallen de klappen. Wat merken we ervan in onze gadgets en wat merken we van de veranderende krachtsverhoudingen in de markt?
Het gangbare businessmodel op internet is het opbouwen van profielen van gebruikers. Hoe meer data we verzamelen, hoe effectiever we advertenties kunnen laten zien, is het gangbare verhaal. Echter onder druk van de overheid moest de Ster experimenteren met contextuele advertenties en wat bleek? Het was effectiever.
Google, Facebook, Apple, Amazon worden besproken in deze aflevering van De Technoloog, met Jasper Bakker, ict-journalist bij AG Connect. Wanneer is er eigenlijk sprake van een monopolie? Zijn monopolies altijd schadelijk? Wanner moet je handhavend optreden? Is het monopolie het probleem of kan dat op zichzelf geen kwaad en moeten we alleen naar misbruik kijken?
Je kunt als mens denken dat je creatief bent. Maar dankzij kunstmatige intelligentie kun je nog veel creatiever worden. Luister naar De Technoloog over digitale avatars en creatieve assistente.
Met Erwin Blom praten we over crowdfunding en andere manieren van geld verdienen in de muziek en elders, online, in Nederland en internationaal. Of 'freemium' kan werken en hoe je aan die 1000 'true fans' moet komen die vrijwillig pakweg vijf euro per maand betalen.
Met drones kun je surveilleren, pakjes bezorgen, schitterende filmbeelden maken.... en halsbrekende toeren uithalen op een raceparkoers. Het moet een van de jongste sporten ter wereld zijn en Walter Kort is een Nederlandse crack op dit gebied.
Als een auto taken van een mens overneemt, dan denkt de mens, ik hoef niet meer op te letten. Daarom dienen zelfrijdende systemen zo ontworpen te worden dat mensen de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. Om daarover te praten nodigde de Technoloog Marieke Martens uit. Ze weet alles van de interactie tussen de mens en ‘automated driving.’
De kracht van quantumcomputers neemt toe. Ze hebben steeds meer 'qubits', de eenheid van quantum-rekenkracht. Een reeks it-bedrijven is bezig met ontwikkeling en toepassingen, zoals Google, IBM, Microsoft en Intel. Sommige quantumchips worden al in serie gefabriceerd. Een nieuwe versie van de computerrevolutie