#41 - Internet of Things

De Technoloog13 sep '17 22:391 uur 1 minuut
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Giezeman nam twee jaar geleden het initiatief tot een nieuw soort netwerk dat speciaal geschikt is voor 'dingen' met een internetverbinding. De technologie heet LoRa, wat staat voor Long Range (en Low Bandwidt). Hiermee kan met slechts een tiental gateways -router-achtige apparaten bij particulieren of bedrijven- een gebied zo groot als Amsterdam worden voorzien van draadloos internet met lage bandbreedte.

Apparaten die deel uitmaken van het Internet of Things hebben namelijk zelden veel bandbreedte nodig. Op deze manier kunnen een paar vrijwilligers een complete stad van infrastructuur voorzien, die anderen inspireert tot het ontwikkelingen van nieuwe apps en producten. Giezemans 'Things Network' heeft zich als een olievlek uitgebreid over de hele wereld en is het afgelopen half jaar met 40 procent gegroeid tot zo'n 1400 toegangspunten. Binnenkort lanceert hij een nieuw soort gateways, die nog makkelijker te installeren zijn. Prijs: enkele honderden euro's.

Giezeman heeft het idee weggegeven en verdient nu geld met Things Industries, een bedrijf waarin hij opdrachtgevers helpt toepassingen te realiseren. In deze Technoloog noemt hij een stapel interessante recente toepassingen waarbij hij betrokken is en gaat hij verder in op de potentie van het Internet of Things en de veiligheid, waar nog het nodige op aan te merken valt maar waarover het bewustzijn gelukkig groeit.

Links:

The Things Network, met uitleg over LoRa-technologie

Niet origineel, maar Wikipedia heeft een uitgebreid overzichtsartikel

Artikel Huffington Post met veel links en bronnen

Problemen en oplossingen mbt de security van IoT

Voorbeelden van IoT-producten:

Award-winnende producten volgens Postscapes

Slimme IoT-producten volgens Computerworld

Opmerkelijke IoT-producten van CES, volgens CRN

Gast:

Wienke Giezeman

Hosts:

Herbert Blankesteijn, BNR Digitaal

Ben van der Burg, BNR Column