Bijna alles valt te repareren - maar niet door jou
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Richard Rosenberger repareert smartphones, tablets en laptops. Hij vervangt schermen en accu’s en verhelpt allerlei andere defecten - maar er zijn grenzen: gadgets die in zout water of urine hebben gelegen, zijn meestal verloren. Advies: zo snel mogelijk de accu eruit, dan is er nog een kansje.
Repareerbaarheid wordt door consumentenorganisaties en door de politiek gepropageerd, omdat dat beter is voor het milieu en voor de portemonnee van de consument. In deze Technoloog vertelt Richard waarom sommige gadgets zo moeilijk te repareren zijn: het is omdat de markt ze dun wil hebben en toch meteen grote accu. Dan is er niet altijd ruimte voor schroefjes en andere dingen die volume kosten.
Luister naar deze aflevering voor mooie verhalen over zwakke punten van verschillende populaire smartphones, over Richards favoriete reparaties en over het rampzalige design van een zeker merk smartphones. Gelukkig wordt er door diverse fabrikanten wel degelijk over repareerbaarheid nagedacht, stelt Rosenberger, dus er is hoop. Hij noemt in het bijzonder de Nederlandse Fairphone, die modulaire ideeën van het helaas gesneuvelde project Phonebloks (alias Project ARA) heeft overgenomen.
Links:
De gadget-slopers en reparateurs van iFixit
We kwamen er niet op, maar die modulaire telefoon heette oorspronkelijk Phonebloks
Google adopteerde het als Project ARA
En de Nederlandse FairPhone heeft er elementen van overgenomen
De certificering van gadgetreparateurs wordt verzorgd door Uneto-VNI
Gast:
Richard Rosenberger, Mobile Tech Center