Smart speakers zijn smart listeners

De Technoloog9 mei '18 18:0659 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Siri was de eerste, daarna volgden Alexa, Cortana en Google Assistant. Maar daar zal het niet bij blijven. 'Bedrijven doen er goed aan nu te beginnen met smart voice-versies van hun producten. Anders riskeren ze dat ze hun markt verliezen', zegt Lens-FitzGerald.

Hoe betrouwbaar is deze technologie?

Winkels voor consumentenelektronica bieden soms zogenoemde smart speakers aan die weinig meer zijn dan opgepoetste luidsprekers. Maar de IT-wereld verstaat er wat anders onder. Smart speakers luísteren vooral en geven dan antwoord.

Er worden duizenden van deze apparaten met stemherkenning verwacht, dus stellen we ons de vraag: hoe betrouwbaar is deze technologie en hoe goed kan die worden? Wat voor diensten bestaan er al in de digitale assistenten van nu en welke kunnen er nog komen? En niet te vergeten: zullen de zorgen om privacy met een altijd open microfoon in huis blijven of zullen deze zorgen verdwijnen, al dan niet door een adequate oplossing? Dit is een voorproefje van een toekomst waarin we volkomen anders met computertechnologie omgaan dan we nu doen.

Lees meer

- Wikipedia zet de huidige voorbeelden op een rijtje;

- Google presenteerde op hun eigen conferentie de laatste 'state of the art' op AI-gebied;

- Mooi overzichtsartikel van smart speakers op Frankwatching;

- Het nieuwe evenement van Maarten waar hij in de podcast naar verwijst.

Te gast:

Maarten Lens-FitzGerald

Hosts:

Herbert Blankesteijn, @HMBlank, BNR Digitaal, www.blankesteijn.com

Ben van der Burg, @Ikbenechtben, BNR Column