Te gast in eigen podcast

De Technoloog15 okt 201825 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

MEER: Alle edities van De Technoloog

In deze speciale editie van De Technoloog gaan Herbert en Ben in gesprek met journalistiek stagiair Jesse Reith. Wat is bijvoorbeeld de gouden formule van De Technoloog, waardoor het kon uitgroeien tot de best beluisterde podcast van BNR Nieuwsradio en een Dutch Podcast Award won?

“We hebben de term ‘formule’ juist afgeschaft: geen muziek, geen jingles. We beginnen met praten en na een uur houdt het op. Een goed gesprek met een gast, daar het gaat het om”, zegt Herbert. “We komen snel to the point”, vult Ben aan, die evolueerde van langebaanschaatser tot een van de meest fanatieke techliefhebbers van Nederland. “We gaan niet eerst een kwartier over onze katten en oma’s praten, zoals anderen doen. Ik probeer alles te weten en te snappen. Soms maak je een grapje, maar het draait echt om de inhoud.”

Op naar de honderdste

Herbert en Ben halen ook herinneringen op aan minder geslaagde uitzendingen. Denk bijvoorbeeld aan het interview met Rian van Rijbroek over zogenoemde 'smart blockchain'. Zij werd later ontmaskerd als vermeend hacker. Herbert: “We hadden haar zonder heel veel voorgesprek uitgenodigd, we merkten wel dat ze zich niet heel gemakkelijk kon uitdrukken, maar we dachten we hebben een uur de tijd, dat komt wel goed. Maar dat kwam niet goed.

Ook bij Nieuwsuur hadden ze. En ze zeiden: het moet wel goed zijn, want ze is al bij BNR geweest. Waarop ik heb getwitterd: dan heb je niet naar de podcast geluisterd. Want als ze echt hadden geluisterd, dan hadden ze haar niet uitgenodigd, want dan hadden ze geweten dat het echt heel slecht idee was om deze mevrouw uit te nodigen.“

De 100ste: Luister hier naar de jubileum editie van De Technoloog

Rian van Rijbroek, we snappen er niets van

Ben: “Ja plus, wij zeggen letterlijk in de podcast: wij begrijpen er niets van! Ze heeft het drie keer uitgelegd. En wij zeiden steeds: "we snappen je niet, we snappen je niet!”

Herbert weer: “En dat was het grote verschil tussen De Technoloog en Nieuwsuur: wij hebben gezegd: we begrijpen er geen flikker van en wie het wel snapt, laat het ons weten. Daartegenover moest bij Nieuwsuur de presentatrice doen alsof ze het wel wist, want anders was het een afgang.”

Beide heren kijken uit naar woensdag 31 oktober, want dan nemen ze in het Amsterdamse FreedomLab de honderdste aflevering op. Er zijn nog een paar kaarten (19 euro 50 per stuk) beschikbaar om de opnames bij te wonen.

Ben wil naar de 02 Arena

Sam Harris (filosoof en auteur) en Jordan B. Peterson (hoogleraar en psycholoog) kregen deze zomer de Londense 02 Arena vol. Dat inspireert Ben. “15.000 mensen betaalden tot 295 pond om te kijken naar pratende mensen op een stoel, dat is toch fantastisch? Dat lijkt me ook wel wat, Herbert.”

Er zijn meer ambities voor de komende honderd Technologen. Zoals meer interactie met de luisteraars. “Op Twitter kunnen mensen straks vragen insturen die we kunnen behandelen in de podcast”. Het Twitteradres wordt 31 oktober bekend gemaakt.


Mede mogelijk gemaakt door