De Technoloog krijgt bij honderdste eindelijk applaus

De Technoloog1 nov '18 16:001 uur 21 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

MEER: Alle edities van De Technoloog

De eerste Technoloog met applaus. Moet je dat horen aan het begin. En aan het eind. En bij die vraag uit het publiek over de Fairphone. En tussendoor. Jongens wat een enthousiasme, wat een kick. Het was geweldig en voor herhaling vatbaar. Daar gaan we bij BNR zeker over nadenken dus stay tuned.

De eerste Technoloog ook met drie gasten: zie hieronder. Dat was heel erg leuk, maar verder blijft De Technoloog een podcast waar één persoon een uur lang alle ruimte krijgt.

Bedankt Freedomlab voor een fantastische lokatie en hulp bij het organiseren. Bedankt gasten Boris, Tijmen en Jasper voor de verrassende gesprekken over je vak. Bedankt BNR en collega's voor de inzet.

De Technoloog zoekt nog een sponsor, maar deze aflevering is, meer nog dan anders, 'mogelijk gemaakt' doordat BNR faciliteiten en mankracht in feite cadeau deed aan de makers en de luisteraars. En natuurlijk veel dank aan de mensen in de zaal voor de aandacht, het enthousiasme en de vragen, kortom: voor het komen. Wie er niet was: luisteren, nu! Het is als podcast vast bijna even leuk als het was live bij Freedomlab. Maar besluit toch maar alvast de volgende keer óók te komen. Wij verheugen ons er op.

Hier ging het over:

Design en gebruiksvriendelijkheid, wat gaat er goed, wat gaat er mis?

Gast:

Jasper van Kuijk, onderzoeker en docent Industrieel Ontwerpen TUD, cabaretier en columnist. Heeft in deze Technoloog ongenadige kritiek op de zelfrijdende auto 'level 3', waarin je zelf nog moet opletten.

Columns van JvK in De Volkskrant:

https://www.volkskrant.nl/mensen/misschien-ben-ik-paranoide-light-maar-ik-wil-niet-dat-google-met-elk-aspect-van-mijn-leven-meekijkt~b689ebe4/

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/in-noorwegen-weten-ze-wel-hoe-je-elektrisch-rijden-moet-verkopen~b63d0865/

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/met-iconen-erbij-gaan-automaten-en-iedereen-er-al-snel-op-vooruit~bc604e71/

Diverse artikelen door of over hem:

https://nos.nl/artikel/204554-gebruiksgemak-apparaten-laat-te-wensen-over.html (Promotie 2010)

https://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/09/mislukt-ontwerp-12680644-a800296 (2013)

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/17/ontwerpers-vergeet-de-gebruiker-niet-4822470-a1526996 (2016)

Kunstmatige intelligentie, beperkingen en dilemma's

Gast:

Tijmen Blankevoort, AI-expert Qualcomm. Wist allang dat AI nog hopeloos tekortschiet. Echt zelfrijdende auto's komen er niet zo snel als voorgespiegeld. Ethiek van AI, onder andere door bias in data. Big Tech eet AI-startups. Talk over AI die in het honderd loopt (de AI, niet de talk). Mooie voorbeelden van AI die zijn eigen gang gaat.

Big Tech, worden ze te machtig en wat doen we eraan?

Gast:

Boris Veldhuijzen van Zanten, internetondernemer, The Next Web. Gelooft helemaal niet dat de Grote Vijf onaantastbaar zijn.

NYT: 'Ze hebben ons te pakken'

Hoe groot is te groot?

Blijven ze de grootste?

Don't Make Me Think, Boris' leestip op het gebied van webdesign.

Hosts:

Herbert Blankesteijn, @HMBlank, BNR Digitaal, blankesteijn.com.

Ben van der Burg, @Ikbenechtben, BNR Column

Locatie:

Freedomlab