Gebouwen helpen je
De term 'smart building' komt regelmatig voorbij, maar hoe ver is die ontwikkeling nou eigenlijk? De Technoloog nodigde Wouter Kok van bGrid uit om helder te krijgen hoe een kantoorgebouw slim kan worden.
Welke data je verzamelt speelt mee. Veel verzamelen heeft namelijk weinig zin als je er niets mee doet, ook wel bekend als het zogeheten 'frozen data lake' principe. De data die wél zin heeft bevat informatie over de klimatologische variabelen in een gebouw, de veiligheid of de bewegingsstromen van mensen.
Zo helpt een gebouw de werknemer met de juiste vergaderruimte, wil je brainstormen of met elkaar rustig werken? Waar is de stilteruimte vrij? Waar is het druk in het gebouw en waar niet? Door dit soort vragen te beantwoorden maak je de huurder van een gebouw blij. Je hebt het echter in specifieke situaties ook nog over de verhuurder. Die wil bijvoorbeeld energie besparen. Die vraagt zich af waarom het hele gebouw ’s morgens 07:00 verwarmd wordt als nog niemand op kantoor is.
Links:
bGrid, het bedrijf van Wouter
Het kantoor van Microsoft Nederland werd smart
Het Edge-gebouw van Deloitte in Amsterdam
Meer over 'frozen data lake'
Verder lezen over Smart Buildings
Gast:
Wouter Kok, Managing director & Smart building expert bij bGrid
Hosts:
Herbert Blankesteijn, @HMBlank, BNR Digitaal, www.blankesteijn.com
Ben van der Burg, @Ikbenechtben, BNR Column

De Technoloog
Herbert Blankesteijn en Ben van der Burg in gesprek met spraakmakende experts over technologische ontwikkelingen en de impact op onze samenleving.