Trumps Space Force en militair gebruik van de ruimte

De Technoloog19 mrt 20201 uur 2 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Luitenant-kolonel Patrick Bolder, verbonden aan het The Hague Center for Strategic Studies (HCSS) vertelt in De Technoloog dat het militair gebruik van de ruimte onvermijdelijk is (want een andere mogendheid doet het wel en dan sta je op achterstand), dat er naast bekende aspecten als spionagesatellieten en het gps-systeem ook nieuwe manifestaties zijn zoals satellieten die elkaar stalken en gebruik van lasers om elkaars satellieten te verblinden. Satelieten kapotschieten is not done omdat je dan met de brokstukken de hele ruimte onbruikbaar maakt.

Verder biedt militaire ruimtetechnologie kansen aan het Nederlandse bedrijfsleven en daarmee aan Defensie om als 'launching customer' Nederlandse bedrijven op de kaart te zetten. Laserstralen voor datacommunicatie zijn daar een voorbeeld van.

NB Deze podcast is opgenomen met de dienst Zencastr zodat elke deelnemer thuis kon blijven. Dit in verband met het coronavirus. De geluidskwaliteit is daardoor minder dan je gewend bent. Onze excuses daarvoor. We hopen zo snel mogelijk weer veilig in één studio te kunnen opnemen.

Gast

Patrick Bolder

Links

Space Force volgens Wikipedia

Budgetaanvraag van 15 miljard

Maar de missie is nog niet helemaal duidelijk

Hoe nu verder volgens Space.com

Amateur-astronoom ontdekt stalkende Russische satellieten

Space Cowboys over gebruik van lasers voor datacom

Space Cowboys over ruimterecht

Film: Eye in the sky

De Strateeg, Patrick in podcast met Paul van Liempt

LEO Labs laat satellieten in actie zien (geen gratis dienst)

Hosts

Ben van der Burg en Herbert Blankesteijn


Mede mogelijk gemaakt door