
De Weg naar een Vaccin
Van het ontrafelen van een infectieziekte tot het zetten van de eerste prik.
Van het ontrafelen van een infectieziekte tot het zetten van de eerste prik.
In het voorjaar van 2021 komt het nieuwe boek van Roel Coutinho uit: ‘Vaxx, hoe vaccinaties de wereld beter hebben gemaakt’. De oud-directeur Infectieziektenbestrijding bij het RIVM praat met Maud Schreurs over ‘vergeten’ ziektes, over de bereidheid van mensen om zich te laten inenten en over het nut van het Rijksvaccinatieprogramma. Luister naar de vijfde en laatste aflevering van de podcastserie van BNR ‘De weg naar een vaccin’.
Voordat een nieuw vaccin de markt op kan is er nog één laatste horde: Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA moeten akkoord gaan. Over de toetsingscriteria spreekt Maud Schreurs met emeritus hoogleraar farmaco-epidemiologie Bert Leufkens.
De spannendste fase in de ontwikkeling van een vaccin lijkt de testfase te zijn: Tienduizenden proefpersonen krijgen de prik. Welke strenge regels gelden hierbij? Wat als het misgaat? En, wat mag de markt verdienen aan vaccins. Luister naar de derde aflevering van ‘De weg naar een vaccin.’
Wie een vaccin wil ontwikkelen, moet eerst de genetische code van de boosdoener ontrafelen. Waarom die code de sleutel is en hoe verschillende vaccins te werk gaan in ons lichaam, vertelt Rogier Sanders, hoogleraar Experimentele Vaccinologie in de tweede aflevering van ‘De weg naar een vaccin’.
Waarom zijn infectieziekten ons nog zo vaak te slim af? En wat staat ons nog te wachten aan geniepige mutanten?