
De Wereld
Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.
Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.
Mede door Brexit slaat de vlam in de pan in Noord-Ierland. Er is spoedoverleg tussen de EU en de Britten. Maar is er wel een oplossing? Bernard Hammelburg praat erover met Brexit-expert van het Instituut Clingendael, Rem Korteweg. En de aanval op de Iraanse kernreactor was een nieuwe slag in de schaduwoorlog tussen Iran en Israël. Zijn dit soort aanvallen de nieuwe manier van oorlog voeren? Daarover Defensie-expert Peter Wijninga.
Wat gingen Von der Leyen en Michel nou precies doen in Turkije? En hoelang wil Erdogan al die vluchtelingen nog opvangen? Bernard Hammelburg praat erover met Joost Lagendijk, correspondent in Istanbul. En dreigt er een nieuwe crisis tussen Rusland en Oekraïne? Ruslandkenner Derk Sauer is te gast. Luister nu de nieuwe aflevering van BNR De Wereld.
Tijdens de eerst golf was Duitsland een voorbeeldland voor de wereld. Maar nu liggen de koelkasten vol met ongebruikte vaccins, is er ruzie tussen Merkel en de deelstaten en verdampt het vertrouwen onder de bevolking. Is corona één crisis teveel voor Angela Merkel? Bernard Hammelburg praat erover met correspondent Derk Marseille.
De Europese Unie praat over exportbeperkingen voor vaccins om de tekorten op te lossen. Volgens Commissievoorzitter Von der Leyen is dit noodzakelijk nu AstraZeneca zijn contract niet na komt. Of is dit Europees vaccin-nationalisme een poging om eigen fouten te verbloemen? Bernard Hammelburg praat erover met Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA.
'De winst van D66 en Volt laten zien dat Europa geen gevaarlijk thema is'. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer in BNR De Wereld. Volgens de oud-minister is het uiterst merkwaardig dat in een wereld waarin zoveel gebeurt, er tijdens de campagne geen aandacht was voor Europa en het buitenland. In gesprek met Bernard Hammelburg doet De Hoop Scheffer namens de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken een reeks aanbevelingen voor de nieuwe regering.
Hoeveel macht moet de Europese Unie hebben? En wat voor relatie wil Nederland met China? Luister nu het BNR Buitenlanddebat. Bernard Hammelburg leidt het debat met Tweede Kamerleden van de VVD, CDA, D66 en de PvdA. Het debat is opgenomen op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.
Hoeveel macht moet de Europese Unie hebben? En wat voor relatie wil Nederland met China? Aanstaande donderdag 11 maart gaan kandidaten van de vier grote partijen over die twee vragen in discussie tijdens het BNR Buitenlanddebat. Bernard Hammelburg leidt het debat. Luister aanstaande donderdag vanaf 15:00 uur of later via de podcast. Het debat wordt opgenomen op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.
Er is één onderwerp waar het in de Nederlandse verkiezingscampagne nauwelijks over gaat. Europa. Waarom horen we er niets over? En hoe zien de verschillende partijen de Nederlandse positie in Brussel? Bernard Hammelburg praat erover met Mathieu Segers, Hoogleraar Eigentijdse Europese geschiedenis aan de Maastricht University. Ook zijn BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn en Jan Postma, onze correspondent in Washington te gast.
In Brussel barst de discussie los over het vaccinatiepaspoort. Landen als Denemarken, Griekenland en Zweden zijn voor, maar lang niet alle lidstaten zijn positief. Volgens Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM, is een vaccinatiepaspoort onvermijdelijk, maar pas nadat iedereen is gevaccineerd. Hij is te gast bij Bernard Hammelburg.
Mario Draghi heeft de loodzware taak gekregen om Italië economisch uit het slop te trekken. 'Super Mario', heeft een carte blanche gekregen van het Italiaanse parlement, maar achter de schermen loopt Matteo Salvini van de Lega-partij zich al warm om Draghi's plaats over te nemen. Bernard Hammelburg praat erover met Arthur Weststeijn, historicus aan de Universiteit Utrecht en Italië-kenner.
Voor de Europese Commissie is 2021 vooralsnog een rampjaar. Het Europese vaccinatiebeleid hapert en buitenlandchef Josep Borrell ging onlangs volledig nat in Moskou. Bernard Hammelburg spreekt hierover met Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
De Nederlandse dubbelspion George Blake lekte jarenlang informatie over Britse geheime agenten en projecten aan de Sovjet-Unie. Na zijn ontmaskering vluchtte hij naar Rusland, dat hij na de Koude Oorlog tot zijn teleurstelling zag veranderen in een corrupt kapitalistisch land. Met Poetin had hij helemaal niks. Bernard Hammelburg praat erover met Simon Kuper, schrijver van het boek 'De Vrolijke Verrader' over George Blake.
De noodzaak van Europa first en het verwateren van de relatie met Amerika. Oud D66-leider Hans van Mierlo zag het vijftig jaar geleden al aankomen. Welke lessen kunnen we trekken uit zijn voorspelling? Bernard Hammelburg praat erover met Hubert Smeets, schrijver van 'Een wonderbaarlijk politicus', een biografie over Hans van Mierlo.
Op zijn eerste dag overlegt de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry direct met zijn Europese collega Frans Timmermans om beleid af te stemmen. Laat dit zien dat de band met Amerika alweer is hersteld? En zijn de plannen voor meer Europese autonomie alweer bij het grofvuil gezet? Bernard Hammelburg praat erover met Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Eurocommissaris van Klimaat.
Veel Amerikanen kijken reikhalzend uit naar de komst van Joe Biden. Maar de nieuwe president dreigt zijn tanden stuk te bijten op de vasthoudendheid van de Trump-aanhang. Dat zegt Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Hij is samen met onze correspondent Jan Postma te gast in BNR De Wereld.