
De Wereld
Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.
Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.
Op zijn eerste dag overlegt de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry direct met zijn Europese collega Frans Timmermans om beleid af te stemmen. Laat dit zien dat de band met Amerika alweer is hersteld? En zijn de plannen voor meer Europese autonomie alweer bij het grofvuil gezet? Bernard Hammelburg praat erover met Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Eurocommissaris van Klimaat.
Veel Amerikanen kijken reikhalzend uit naar de komst van Joe Biden. Maar de nieuwe president dreigt zijn tanden stuk te bijten op de vasthoudendheid van de Trump-aanhang. Dat zegt Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton. Hij is samen met onze correspondent Jan Postma te gast in BNR De Wereld.
Was de bestorming van het Capitool een poging tot een staatsgreep in Washington? Pleegde Donald Trump een misdrijf met zijn oproep aan zijn volgelingen? En wordt Trump in zijn laatste dagen als president door zijn trouwste bondgenoten gedumpt? In BNR De Wereld praat Bernard Hammelburg erover met Amerikanist Koen Petersen, schrijver en journalist Ian Buruma vanuit New York, met Tweede Kamerlid Martijn van Helvert en natuurlijk met onze correspondent in Washington, Jan Postma.
Het kinderpardon, het bombardement op Hawija, de opkomst van China en natuurlijk Trump en Brexit. In deze aflevering van BNR De Wereld blikt Bernard Hammelburg met drie vertrekkende kamerleden terug op een woelige tijd in de buitenlandpolitiek. Te gast zijn Sadet Karabulut, Bram van Ojik en Joël Voordewind.
Het was persen, duwen, dreigen, wringen en manipuleren, maar er is een Brexitakkoord. Maarliefst 1645 dagen na het Brexitreferendum en zo'n 2000 pagina's dik. Wat voor deal is er nou eigenlijk gesloten? Bernard Hammelburg praat erover met econoom en journalist Mathijs Bouman.
De coronacrisis zet de oliemarkt op zijn kop. De voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank, de Federal Reserve, Jerome Powell verwacht dat de economie nooit meer hetzelfde zal zijn. Betekent dat het einde van het olietijdperk? En wat zijn daarvan de politieke gevolgen? Bernard Hammelburg praat erover met Lucia van Geuns, energie-adviseur, verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
Als er zondag geen Brexit-akkoord is, dan is er op een januari een harde Brexit. Het Europees Parlement moet de deal ook goedkeuren en daar is na zondag geen tijd meer voor. Dat zegt Kati Piri, Brexit-rapporteur voor het Europees Parlement. De Europese Commissie en de Britse regering hebben zondag als deadline gesteld als nieuwe deadline. In De Wereld alles over die onderhandelingen met Brexit-rapporteur Kati Piri en Hans Maessen, douane-expert en adviseur voor de pro-Brexit denktank: Centre for Brexit policy.
Waarom wilde Nederland koste wat kost Indonesië behouden als kolonie, zelfs toen allang duidelijk was dat de situatie onhoudbaar was? En waarom zijn zoveel Nederlanders nog altijd trots op het koloniale verleden. Bernard Hammelburg praat erover David van Reybrouck, schrijver van het nieuwe onthullende boek: ‘Revolusi, Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld’.
De regering Trump werkt in zijn nadagen hard aan een grote anti-Iran coalitie in het Midden-Oosten. Dankzij een Amerikaans zetje omarmt zelfs Saoedi-Arabië Israël nu openlijk. Hoe kijken ze hiernaar in Iran? Bernard Hammelburg praat erover met Peter Wijninga, Defensie specialist verbonden aan het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en met Damon Golriz, politiek analist en Iran-expert.
Met Amerika in de lappenmand, grijpt China de macht in Azië. China en 14 andere landen hebben deze week RCEP, het grootste regionale handelsakkoord ter wereld ondertekend. Zonder Amerika. Staat Joe Biden, nog voor hij is aangetreden, al buitenspel in Azië? Bernard Hammelburg praat erover met Oscar Garschagen, oud-correspondent in China en schrijver van het boek: 'De Chinese droom'.
De toekomstige president Joe Biden roept bij iedere gelegenheid op tot eenheid in Amerika. Hij hoopt de gapende kloof tussen de Democraten en Republikeinen te kunnen dichten. Is dat wensdenken? Bernard Hammelburg praat erover met Ian Buruma, journalist en schrijver van onder andere het nieuwe boek: ‘Het Churchill complex’, vanuit New York.
Over de Amerikaanse verkiezingen is één ding wél al zeker: grofweg de helft van de kiezers heeft voor Donald Trump heeft gestemd. Wat zegt dit over de aantrekkingskracht en houdbaarheid van het Trumpisme? En hoe moet Europa reageren op onrustige nasleep van die verkiezingen? Daarover praat Bernard Hammelburg met BNR-correspondent Jan Postma, oud-Amerika correspondent Paul Brill en Sjoerd Sjoerdsma, Buitenlandwoordvoerder voor D66.
Vlak voor de verkiezingen richten de Democraten hun pijlen op klassiek Republikeinse staten. De Trump-campagne focust zich op de cruciale 'battleground states' zoals Florida en Pennsylvania. Zijn de democraten overmoedig? En wat is er terecht gekomen van Europa's belofte om na bijna vier jaar Trump onafhankelijker te worden van Amerika? Bernard Hammelburg praat erover met o.a. Amerikanist Koen Petersen en Europa-onderzoeker René Cuperus in deze speciale verkiezingsuitzending.
Boris Johnson heeft zijn zin gekregen in de Brexit-onderhandelingen, althans dat vindt hij zelf. Een week nadat de Britten wegliepen uit de gesprekken, zitten ze weer aan tafel. Want de EU is aan hun eisen tegemoet gekomen. Maar is er iets veranderd? Of heeft het te maken met de groeiende steun voor een onafhankelijk Schotland? Bernard Hammelburg praat erover met oud-correspondent Peter de Waard,
Ook Donald Trump’s herverkiezingscampagne staat volledig in het teken van America first. Maar onder dat motto drijft Amerika verder weg van zijn Europese bondgenoten en neemt de spanning in het land toe. Bernard Hammelburg praat erover met Ian Buruma, journalist en schrijver van onder andere het nieuwe boek: ‘Het Churchillcomplex’.