
De Wereld
Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.
Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.
Van een mobilisatie, tot het verklaren van de oorlog, of zelfs het uitroepen van de overwinning. Allemaal scenario’s die werden verwacht voorafgaand aan Poetins 9 mei-toespraak. Maar het nieuws was dat Poetin eigenlijk niets zei. Schrijver en voormalig Rusland-correspondent Pieter Waterdrinker ziet de laatste spartelingen van 'Homo Sovjeticus' Vladimir Poetin. Hij is te gast.
De oorlog in Oekraïne hangt als een schaduw boven de bevrijdingsfestiviteiten van Bevrijdingsdag heen. Zo ook in Wageningen waar BNR De Wereld deze week vandaan komt. Minister Ollongren van Defensie denkt dat Oekraïne de oorlog in zekere zin al gewonnen heeft, omdat Rusland zijn doelen niet haalt.
Rusland zet zijn aanval in de Donbas voort, maar doet dat nog altijd met name over de grond. Ondertussen doet het Westen er alles aan om alle toegezegde wapens op tijd in Oekraïne te krijgen. Bernard Hammelburg praat erover met Danny Pronk, veiligheidsonderzoeker van Instituut Clingendael.
Duitsland heeft sinds Willy Brandts ‘Ostpolitik’ een sussende rol gespeeld tussen het Westen en Rusland. Met de oorlog van Oekraïne is dat verleden tijd en dus moet Duitsland zichzelf herpositioneren. Bernard Hammelburg praat erover met Bondsdaglid Otto Fricke van de liberale coalitiepartij FDP.
Vrede sluiten met Rusland is volgens voormalig Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn geen optie. We moeten Oekraïne juist helpen de oorlog te winnen. Bernard Hammelburg gaat er met Berlijn over in gesprek.
Het Westen hoopte dat Poetin met de inval in Oekraïne zijn hand ook binnenslands zou overspelen, maar niets is minder waar. Meer dan tachtig procent van de Russen keurt het optreden van Poetin goed. Bernard Hammelburg spreekt erover met Hubert Smeets, Ruslanddeskundige van Raam op Rusland en columnist bij NRC.
De Oekraïense president Volodymir Zelenski heeft de Tweede Kamer toegesproken. Hij wil meer wapens en meer sancties tegen Rusland. En hij sprak premier Mark Rutte aan als 'vriend Mark'. Europa-verslaggever en voormalig Oekraïne-correspondent Geert Jan Hahn heeft de belangrijkste momenten uit de toespraak van Zelenski meegenomen. Ook te gast is VVD-Europarlementariër Bart Groothuis. Lees ook | 'Nederland moet zich geopolitiek heruitvinden'
Poetins invasie in Oekraïne heeft de verhoudingen op het wereldtoneel in rap tempo veranderd. In Europa zou je zelfs kunnen spreken van een nieuw IJzeren Gordijn. Dat vindt Uri Rosenthal, voormalig minister van Buitenlandse Zaken. Rosenthal ziet ook dat de de oorlog in Oekraïne invloed heeft op andere brandhaarden in de wereld. Hij is te gast.
De toekomst van Rusland zou wel eens af kunnen hangen van het verloop van de oorlog in Oekraïne. Dat denkt Hubert Smeets, Ruslandkenner van Raam op Rusland. Het land wordt hard geraakt door de sancties, en hoewel Poetin nog veel steun heeft, is het verzet zichtbaar. Smeets is te gast.
Dat Rusland hard geraakt wordt door sancties is een logisch gevolg van de acties van Poetin. Maar ondertussen worden Russen in Nederland aangesproken op de oorlog en richt het anti-Russische sentiment zich ook op de Russische cultuur, terwijl het zich juist tegen Poetin zou moeten richten. Volgens voormalig Rusland-correspondent Michel Krielaars is er sprake van een cancelcultuur tegen Rusland. Hij is te gast.
In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Meindert Schut geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Ondernemers in Europa kunnen zich vinden in de sancties die de EU heeft ingesteld tegen Rusland. Dat zegt Frank Heemskerk, secretaris-generaal van de European Round Table of Industry (ERT). Heemskerk - die in het verleden ook bewindvoerder bij de Wereldbank en staatssecretaris was - doet ook een oproep aan Europa om meer zelfvoorzienend te worden in het digitale domein.
Contact met onze correspondent Joost Bosman in Kiev gaat moeizaam. Met spraakberichten over en weer proberen we zo goed en kwaad als het kan contact te houden. We zenden de berichten uit op de radio, spreken hem af en toe telefonisch, maar het blijven fragmenten. Samen met een vriendin ontvlucht hij Kiev, en reist via Lviv naar het veilige Polen.
In deze podcast hoor je een update over het allerlaatste nieuws over de oorlog in Oekraïne. Presentator Mark Beekhuis geeft je de laatste updates met analyses en verhalen van onder meer buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en natuurlijk verslaggever Geert Jan Hahn.
Rusland erkent de twee afvallige provincies in Oekraïne en wil troepen sturen. Ondertussen kondigen Amerika en Europa een scala aan sancties af tegen de Russen. Wat is er gaande en welke scenario's kunnen zich de komende uren, dagen en weken voltrekken? In deze tijden van oplopende geopolitieke spanningen is het opnieuw tijd om de BNR-alliantie bijeen te roepen. Het ongebruikelijke verbond van ALLE geopolitieke podcasts van BNR in een nieuwe Oekraïne Special. Liever kijken dan luisteren? Klik dan hier. Hugo Reitsma ontvangt: Universitair docent internationale betrekkingen Arend Jan Boekesteijn, van Boekesteijn en de Wijk Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, van BNR De Wereld en de Amerika podcast