Hoe 'gezamenlijk' is het Joint Investigation Team?

De Wereld26 sep 201944 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Stef Blok

Oekraïne laat een MH17-verdachte lopen, Maleisië zaait openlijk twijfel over het onderzoek en van België horen we maar amper iets. Wat is er nog 'gezamenlijk' aan het Joint Investigation Team, dat het neerhalen van MH17 onderzoekt? En strijders die hebben gevochten voor IS en vreselijke misdaden op hun geweten hebben, lopen nu vrij rond. Hoe moeten die mensen berecht worden en waar moet dat gebeuren?

(AFP)

Frans Timmermans

Gaat Frans Timmermans als de nieuwe Europese chef-klimaat opnieuw met rode kaarten zwaaien, bijvoorbeeld tegen het kolenparadijs Polen, zoals hij dat deed in zijn vorige termijn? Wat kan Nederland eigenlijk voor voordelen verwachten van het feit dat Timmermans deze positie straks bekleedt? En is Timmermans het met zijn sociaaldemocratische familie in het Europees Parlement eens, dat hij in zijn nieuwe functie veel te weinig macht krijgt?

Blik op Europa

Het openbaar maken van het telefoongesprek tussen Donald Trump en de Oekraïense president Zelensky zorgt voor irritatie in Brussel. En dan gaat het er niet over of Trump wel of niet probeerde de regering in Kiev te chanteren en hem te helpen Joe Biden zwart te maken. Het gaat om wat de Amerikaanse president zei over de EU, Duitsland en Angela Merkel. Daarover Europaverslaggever Jesse Pinster.