De NAVO: hersendood of springlevend?

De Wereld5 dec 201946 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

NAVO-top

Ondanks alle sussende woorden na afloop, was het bepaald niet gezellig op de NAVO-top in Londen. Waar willen de lidstaten eigenlijk heen met het 70 jaar oude militaire bondgenootschap, dat volgens Emmanuel Macron hersendood is? In de slotverklaring werd wederom benadruk dat alle landen hun verplichtingen moeten nakomen, wat de vraag opwerpt waarom dat na al die jaren nog steeds niet is gelukt. En wat heeft de NAVO te zoeken in de ruimte? Bernard Hammelburg bespreekt het met André Bosman, defensiewoordvoerder voor de VVD in de Tweede Kamer?

De leiders van de NAVO-lidstaten maken zich klaar voor de traditionele groepsfoto.
De leiders van de NAVO-lidstaten maken zich klaar voor de traditionele groepsfoto. (EPA)

Bouterse

Na een proces van 12 jaar veroordeelde de Krijgsraad in Suriname president Desi Bouterse tot 20 jaar cel, voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Voor de nabestaanden hét moment van rechtvaardigheid. Bij terugkomst van een reis naar China werd Bouterse echter door zijn aanhang als een held onthaalt en ook bij de Surinaamse gemeenschap Nederland is er verdeeldheid. Daarover Romeo Hoost, voorzitter van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname. Zijn neef was 1 van de slachtoffers van de decembermoorden.

Blik op Noord-Ierland

Dat de Britten nog steeds niet uit de EU zijn vertrokken, komt vooral door één kleine partij. De DUP uit Noord-Ierland. Met de verkiezingen van volgende week hoopt premier Boris Johnson daar een einde aan te maken. Maar leeft die Brexit ook echt onder de Noord-Ieren bij de verkiezingen? Jesse Pinster peilt de stemming en doet verslag vanaf de Iers-Noord-Ierse grens.