De 'onjuiste' corona-strategie van Nederland

De Wereld26 mrt 202050 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een kerk in Bergamo die vol staat met kisten met daarin overleden comapatiënten. Bergamo is zeer zwaar getroffen door het virus en is hét schrikbeeld in deze crisis.
Een kerk in Bergamo die vol staat met kisten met daarin overleden comapatiënten. Bergamo is zeer zwaar getroffen door het virus en is hét schrikbeeld in deze crisis. (EPA)

Chinese liefdadigheid?

De corona-pandemie ontstond op een markt in het Chinese Wuhan. Maar terwijl het leven daar weer langzaam wordt hervat, gaan vliegtuigen vol mondkapjes en beademingsapparatuur van China naar het westen. Een sympathiek gebaar of een sluwe strategie die de macht van het land moet vergroten? Daarover Henk Schulte Nordholt, sinoloog en auteur van onder andere China en de Barbaren.

Europees coronabeleid is lappendeken

Restaurants die open zijn en kinderen die gewoon naar school gaan. Dat is Zweden. En helemaal aan de andere kant van de Europese Unie ligt Griekenland. Een land dat zich net aan de laatste economische crisis leek de worstelen en nu in de volgende gestort wordt. Jesse Pinster vertelt hoezeer het beleid met betrekking tot het virus uiteen loopt in de verschillende EU-lidstaten.

Het ongemak van de Amerikaanse coronadokter

Bij elke persconferentie die Donald Trump geeft, wordt gespannen gekeken of dr. Fauci ook op het podium staat. Dat is de man die iedereen in Amerika inmiddels kent als dokter die zich voor het Witte Huis actief bezig houdt met de coronacrisis. Maar terwijl Fauci al lang waarschuwde voor het gevaar van het coronavirus, noemde Trump het tot voor kort nog een hoax. Correspondent Jan Postma vertelt over het ongemak dat dit teweeg brengt.