1 miljard: 'Een druppel op de gloeiende corona-plaat'

De Wereld2 apr 202052 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Minister Wopke Hoekstra van Financien.
Minister Wopke Hoekstra van Financien. (ANP / REMKO DE WAAL)

Privacy inleveren om een virus te bestrijden?

Landen als Singapore, Taiwan en Israël namen al heel snel ingrijpende maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Grenzen dicht, lock-down, maar ook technologie die de privacy van de burger schendt. Bij ons ongehoord, maar toch komen we er niet omheen om er een voorbeeld aan te nemen. Dat stelt Han ten Broeke, directeur politieke zaken van HCSS, het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Europese onderschatting van het coronavirus

De Europese landen hebben het coronavirus zwaar onderschat. Dat blijkt uit interne EU-documenten die zijn ingezien door persbureau Reuters. Op 5 februari had de situatie volgens die documenten helemaal onder controle moeten zijn. Europaverslaggever Jesse Pinster vertelt hoe dit zo fout kon gaan.

De corona-persconferenties van Trump

President Trump geeft dagelijks een corona-persconferentie. Maar niet alle zenders laten dat nog helemaal zien, omdat er verkeerde informatie zou worden verspreid. Tegelijkertijd gebruikt Trump deze persmomenten als een soort campagne-bijeenkomsten. Correspondent Jan Postma over dit opmerkelijke schouwspel.