De wanhopige strijd tegen het water
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
De recente overstromingen in Europa hebben maar weer eens laten zien hoe kwetsbaar wij zijn voor hoogwater. Maar niet alleen hier, ook in China stromen hele akkers over. Valt de strijd tegen het water te winnen? Daarover klimaatonderzoeker Marjolijn Haasnoot, verbonden aan kennisinstituut Deltares en de Universiteit Utrecht. En Libanon wordt, een jaar na de grote explosie in hoofdstad Beiroet, getroffen door een ongekende economische crisis. Daarover vanuit Beiroet Midden-Oostendeskundige Tara Kenkhuis.
Luister ook | Pegasus: gevaarlijk, maar ook nodig
Europa update
Nu de Taliban aan invloed wint in Afghanistan rijst de vrees voor een nieuwe vluchtelingenstroom uit het land naar Europa, zo berichtte BNR enkele weken geleden. Een verbaal spel tussen de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en de Turkse regering lijkt de aanzet te zijn tot een nieuwe Turkijedeal: een overeenkomst waarbij Europa en Turkije afspraken maken over de opvang van vluchtelingen in ruil voor een grote smak geld voor Erdogan. Europaverslaggever Geert Jan Hahn schuift aan.
Luister ook | #21 'Nord Stream 2 is gewoon een politiek project'
Postma in Amerika
Het mondkapje staat (weer) centraal in de Amerikaanse politiek. In het Huis van Afgevaardigden is het mondkapje weer verplicht, maar in de Senaat niet. Het zorgt voor felle discussies in Washington. Daarmee is het Capitool een soort miniatuur van Amerika. Om over de coronavaccinaties nog maar te zwijgen. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.
Luister ook | #87 Murmelende mannetjes