Jeanine Hennis over chaos in Irak

De Wereld2 dec 202146 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jeanine Hennis, VN-gezant in Irak
Jeanine Hennis, VN-gezant in Irak (ANP / AFP)

Taiwan waarschuwt voor China

China zet steeds openlijker in op inlijving van Taiwan. Om steun te vergaren maakte Harry Tseng, de onderminister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, een tour door Europa. Bernard Hammelburg sprak hem bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hoewel Nederland Taiwan - net als de meeste landen - niet erkent, betekent dat volgens Tseng niet dat Nederland de banden met Taiwan niet verder kan aanhalen. VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans reageert.

Luister ook | Komt Erdogans AKP nog door de APK?

Europa Update

Hij was de wonderboy van Europese conservatief-rechts. Nu neemt Sebastian Kurz afscheid van de politiek. De Oostenrijkse oud-bondskanselier wordt achtervolgd door een corruptieschandaal. Daarom besloot hij eerder al om zijn ambt neer te leggen, maar nu stapt hij dus helemaal uit de politiek. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit waarom Kurz tot dit besluit is gekomen.

Luister ook | #39 De communicatiecrisis van Mark en Hugo door een Europese bril

Postma in Amerika

Opvallende aankondigingen in de Amerikaanse politiek deze week. Stacey Abrams stelt zichzelf kandidaat voor het gouverneurschap van Georgia, tot grote vreugde van de Democraten. En Mehmet Oz, de beroemde tv-dokter van Oprah Winfrey, wil namens de Republikeinen meedingen naar een Senaatszetel voor de staat Pennsylvania. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit.

Luister ook | #104 Spanning te snijden tijdens kalkoen snijden