Ben Knapen: landen verrast door Bidens politieke boycot Spelen

De Wereld9 dec 202144 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Bernard Hammelburg spreekt met Ben Knapen, de demissionair minister van Buitenlandse Zaken. De relatie met Rusland staat onder druk nu Amerika aanwijzingen heeft voor een mogelijke Russische inval in Oekraïne, Duitsland gaat verder zonder Angela Merkel en de val van Afghanistan houdt politiek Den Haag nog altijd bezig. Ondertussen wordt Europa verrast door de politieke boycot van de Olympische Spelen door onder meer de VS.

Narcostaat Syrië

Grote voorraden Captagon, een amfetamine-achtige drug, worden gevonden in Europa en het Midden-Oosten. Deze zijn afkomstig uit Syrië, dat met recht een nieuwe narcostaat genoemd mag worden. President Assad en zijn vrienden verkopen het om toch nog aan geld te komen, nu de Syrische economie in puin ligt na 10 jaar burgeroorlog. Te gast is oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen.

Europa Update

Nu het einde van het jaar nadert duiken er lijstjes op. Zo komt POLITICO met een lijst van machtigste mensen in Europa. De eer gaat dit jaar naar de Italiaanse premier Mario Draghi. Met zijn jarenlange ervaring als ECB-baas heeft Draghi Italië een hoger aanzien weten te geven. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn vat het politieke jaar van Draghi samen.

Postma in Amerika

Terwijl president Biden het druk had met Vladimir Poetin, bleef oud-president Trump de aandacht opeisen. Trumps mediabedrijf heeft een congreslid binnengehaald als nieuwe CEO. En uit het boek van Trumps voormalige stafchef Mark Meadows blijkt dat Trump veel zieker was dan gedacht toen hij corona had. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.