'Europa pakt geopolitieke rol te weinig'

De Wereld16 dec 202144 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nederland heeft eindelijk een coalitieakkoord. Juist op het moment dat Rusland aan de Oekraïense poort rammelt. Welke rol geopolitieke rol moet Europa op zich nemen en welke rol heeft Nederland daarin? Bernard Hammelburg praat met Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

China vreest Omikronvariant

China wist grotendeels te ontsnappen aan de deltavariant van het coronavirus. Inmiddels zijn de eerste besmettingen met de Omikronvariant geconstateerd. Het land vreest een nieuwe besmettingsgolf. Daarover te gast is voormalig China-correspondent Oscar Garschagen.

Europa Update

Het is het oosten dat de klok slaat in Europa. Op de laatste EU-top van het jaar staat de omgang met Rusland centraal en woensdag sprak de EU met landen als Oekraïne, Georgië en Moldavië over de Russische dreiging. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn hoor je over de maatregelen die die landen wensen, waaronder 'preventieve sancties'.

Postma in Amerika

SMS’jes van Fox News houden Amerikanen bezig. Anchors Laura Ingraham en Tucker Carlson hadden op 6 januari contact met Trumps toenmalige stafchef Mark Meadows over de bestorming op het Capitool in Washington. Achter de schermen bleken zij daar heel anders over te denken dan ze op het nieuws lieten weten. Daarover Amerika-correspondent Jan Postma.