Duitsland moet zichzelf opnieuw uitvinden door oorlog in Oekraïne

De Wereld21 apr 202242 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Duitsland heeft sinds Willy Brandts ‘Ostpolitik’ een sussende rol gespeeld tussen het Westen en Rusland. Met de oorlog van Oekraïne is dat verleden tijd en dus moet Duitsland zichzelf herpositioneren. Bernard Hammelburg praat erover met Bondsdaglid Otto Fricke van de liberale coalitiepartij FDP.

Luister ook | Waarom Oekraïne de oorlog moet winnen

Europa Update: de slag om Marioepol en een olie- en gasboycot

Terwijl Rusland de stad Marioepol claimt te hebben veroverd, laait in Duitsland het debat over een olie- en gasboycot verder op. Wat minister Baerbock van Buitenlandse Zaken betreft komt die er in ieder geval bij olie. Bondskanselier Scholz twijfelt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat de gevolgen zijn en Otto Fricke reageert.

Luister ook | #59: Verkiezingstijd in Europa (4): wat als Marine Le Pen wint?

Bidens harde woorden richting Poetin

Genocide, slager, oorlogsmisdadiger. Allemaal classificaties die Joe Biden gebruikt om Vladimir Poetin te omschrijven. Is Biden nou echt zo'n flapuit of zit hier een strategische en/of politieke strategie achter met het oog op de midterm-verkiezingen van later dit jaar? Correspondent Jan Postma komt met het laatste nieuws vanuit Washington en te gast is Amerikanist Koen Petersen.

Luister ook | #124 Bidens beschuldigingen