Rusland te land, ter zee, maar niet in de lucht in Oekraïne

De Wereld28 apr 202247 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Rusland zet zijn aanval in de Donbas voort, maar doet dat nog altijd met name over de grond. Ondertussen doet het Westen er alles aan om alle toegezegde wapens op tijd in Oekraïne te krijgen. Bernard Hammelburg praat erover met Danny Pronk, veiligheidsonderzoeker van Instituut Clingendael.

Luister ook | Duitsland moet zichzelf opnieuw uitvinden door oorlog in Oekraïne

Europa Update: de informatieoorlog

Russen staan nog altijd massaal achter Vladimir Poetins optreden in Oekraïne. Dat blijkt uit verschillende peilingen die in Rusland gehouden worden. Hoe betrouwbaar die zijn besprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn in Parijs met de Russische socioloog Aleksandr Bikbov die daar in ballingschap woont.

Luister ook | #125: Russische peilingen zijn palingen

Luister ook | #60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkers

Klein-Brittannië

Bij het Verenigd Koninkrijk denk je tegenwoordig eerder aan Brexit dan aan het grote wereldrijk waar de zon nooit onder gaat. Al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog worstelt het land met zijn plek op het wereldtoneel, maar veel mensen hebben nog altijd heimwee naar de gloriedagen. Correspondent Lia van Bekhoven is al meer dan 40 jaar correspondent in Londen en schreef het boek ‘Klein-Brittannië’ over haar persoonlijke ervaringen in het land. 

Luister ook | #126 Komt hij terug op Twitter?

Postma in Amerika: de angst voor Manchin

Het Witte Huis kijkt - niet voor het eerst - met angst en beven naar de Democratische senator Joe Manchin uit West-Virginia. De Democraten proberen hun eigen Manchin te paaien met allerlei dealtjes, maar de senator hapt vooralsnog niet. Amerika-correspondent Jan Postma legt uit waarom.