'Von der Leyen heeft enorm naïef gehandeld in Oekraïne'

De Wereld28 jul 202247 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Westen blijft Oekraïne volop steunen met wapens voor het land en sancties tegen Rusland. Een goede zaak volgens oud-minister van defensie Eimert van Middelkoop. Toch is hij kritisch op Europese Commissievoorzitter Von der Leyen vanwege het kandidaat-lidmaatschap van de EU voor Oekraïne. 'Ik vind dat Von der Leyen daar enorm naïef in heeft gehandeld.'

Luister ook | 'Europa moet zich voorbereiden op situatie zonder Russisch gas'

Floris Akkerman vanuit Oekraïne

De strijd richt zich op dit moment met name rond de stad Cherson in het zuiden van het land. Britse inlichtingendiensten claimen dat Oekraïne de stad heeft afgesloten van Russische troepen en het land denkt zelf dat de stad in september heroverd kan zijn. Oost-Europa-verslaggever en co-host van de Perestrojkast Floris Akkerman was bij het front en vertelt vanuit Oekraïne over wat hij daar ziet.

Lees ook | Oekraïne bereidt strijd Cherson voor

Europa Update | Macron schaamt zich voor Bin Salman

De Franse president Macron is net terug van een tour door Afrika, waar hij met name boos was op de landen die geen partij kiezen voor het Westen in de oorlog in Oekraïne. Ondertussen ontvangt hij met enige gêne de Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salman. Je hoort Europa-correspondent Stefan de Vries.