Oekraïne ochtend update 16/08/2022

De Wereld16 aug 20229 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het eerste graanschip dat onderweg was bleek helemaal geen graan te vervoeren, maar mais. Het laatste nieuws is dat er verschillende schepen onderweg zijn die zowel mais als tarwe vervoeren (aan beide is grote behoefte), en het transport lijkt te zijn opgestart.

Gisteren heeft het Oekraïense leger geclaimd dat ze het hoofdkwartier van de Wagner group, een Russische paramilitaire organisatie in Popasna heeft vernietigd. Dit bericht is min of meer bevestigd door een pro-Kremlin journalist, die waarschijnlijk aan de basis stond van de aanval. De journalist was vorige week namelijk in Popasna om daar verslag te doen van hoe de Wagner group te werk gaat, en heeft in dat proces een foto gepost van een voorportaal met daarop een naambordje en een straatnaam. Die plek is vervolgens gelokaliseerd door de Oekraïners, zo luidt het verhaal vanuit Oekraïne, waardoor de aanval kon worden uitgevoerd. 

De beschietingen rondom de grootste kerncentrale van Europa duren voort, en inmiddels heeft ook de Secretaris Generaal van de VN António Guterres opgeroepen om hiermee te stoppen. Poetin lijkt niet onder de indruk, maar staat wel toe dat het Internationaal Atoomagentschap mag komen kijken bij de centrale, om te beoordelen hoe groot het gevaar is dat er nucleair materiaal weglekt.