'Solidariteit met Oekraïne zal snel afbrokkelen bij niet ingrijpen hoge energierekening'

De Wereld15 sep '22 16:3546 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

President Poetin blijft het gas gebruiken als wapen richting Europa. Wat PvdA-Kamerlid Kati Piri betreft hebben de EU-lidstaten de verantwoordelijkheid om snel in te grijpen in de hoge energierekening. 'Als we dat niet doen, dan zie ik de solidariteit heel snel afbrokkelen.' Bernard Hammelburg gaat met haar in gesprek.

Luister ook | 'Afscheid van de Ostpolitik is al bij Merkel begonnen'

Openlijke kritiek in Rusland op de oorlog

De opmars van Oekraïne in de regio rond Charkov komt voor veel mensen als een verrassing. In de Russische media en onder sommige politici leidt het tot iets dat we nog niet eerder hoorden: kritiek op de nationale televisiezenders. Te gast is Laura Starink, voormalig Rusland-correspondent voor NRC en medeoprichter van Raam op Rusland.

Luister ook | #74: EU wil de zeven zeeën bevaren

Europa Update | Timmermans voelt zich niet aangesproken

In haar State of the European Union waarschuwde commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat we bij China niet dezelfde fout mogen maken als Rusland en dat we te lang met dat laatste land in zee zijn gegaan. Frans Timmermans zat al voor Von der Leyen in de Europese politiek, maar hij voelt zich niet aangesproken door die woorden. Europa-correspondent Stefan de Vries en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn spraken Timmermans in Brussel.