Hoekstra: speech Poetin betekent verdere escalatie oorlog

De Wereld22 sep '22 16:4744 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Russische president Poetin is 'een dictator onder druk voor wie de oorlog volstrekt anders is gelopen dan hij had verwacht'. Dit zegt minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. Bernard Hammelburg spreekt Hoekstra op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daar is Oekraïne met stip het belangrijkste onderwerp. Hoekstra noemt de combinatie van Poetins toespraak, de gedeeltelijke mobilisatie en de fake-referenda een verdere escalatie.

Lees ook | Hoekstra: 'Poetin is een dictator onder druk'

Sancties verdelen Duitse partij

Duitse politieke partij Die Linke dreigt uiteen te vallen. De ene helft van de partij vindt de sancties tegen Rusland veel te streng, de andere helft is het daar niet mee eens. Hoofdpersoon van deze interne strubbeling is partijprominent Sahra Wagenknecht, die n, in een zei dat Duitsland een economische oorlog tegen Rusland voert. Te gast is Derk Marseille, correspondent in Duitsland. 

Luister ook | 'Solidariteit met Oekraïne zal snel afbrokkelen bij niet ingrijpen hoge energierekening'

Europa Update | Westerse leiders reageren op Poetin

De toespraak van Vladimir Poetin deze week zorgde ervoor dat Westerse leiders snel weer elkaars hand vastpakten. Er moest namelijk als één front worden gereageerd. Is dat een beetje gelukt? Europa-verslaggever Geert Jan Hahn analyseert de reacties van de Westerse leiders. 

Luister ook | #75: Frans Timmermans: ‘Poetin wil ons uit elkaar spelen’