‘Er heerst een diepgeworteld wantrouwen tegen het Westen’

De Wereld27 okt 202248 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het Westen mag dan wel als één blok tegen Poetin optreden. Nog altijd zijn er veel landen die weigeren om de Russische daden te veroordelen. Onder hen onder meer China en India. Volgens Uri Rosenthal, voormalig-minister van Buitenlandse Zaken, komt dat vooral door een diepgeworteld wantrouwen dat nog afstamt van de koloniale tijd. Hij is te gast.

Luister ook | 'Wij hebben economisch meer last van de oorlog dan de Russen'

Eindelijk een regering in Irak

Irak staat eindelijk op het punt om een nieuwe regering te krijgen, ruim een jaar na de verkiezingen. Jeanine Hennis, voormalig minister van Defensie, is al vier jaar in Irak actief als speciaal gezant voor de Verenigde Naties. Zij heeft met alle partijen om de tafel gezeten. Maar een nieuwe regering betekent niet het einde van de chaos in het land.

Luister ook | #152: De nabeschouwing met Ilya Ponomarenko

Europa Update | Ilya Ponomarenko

De Oekraïense journalist Ilya Ponomarenko was deze week in Nederland. Hij is de bekendste oorlogsverslaggever uit Oekraïne van dit moment. Geert Jan Hahn sprak met hem, onder meer over het aantal doden in Oekraïne en de steun van het Westen.

Luister ook | Amerika Podcast

Postma in Amerika | Gaat DeSantis zijn termijn volmaken?

De campagne voor de midterm-verkiezingen draait op volle toeren. Pennsylvania lijkt de sleutel voor een meerderheid in de Senaat in handen te hebben. Ondertussen wil  gouverneur Ron DeSantis van Florida herkozen worden, maar het is nog maar de vraag of de posterboy van de Trumpisten zijn termijn volmaakt, legt Amerika-correspondent Jan Postma uit.