'De Russische economie zit dik in de problemen'

De Wereld12 jan 202349 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Rusland probeert het Westen wijs te maken dat het niet lijdt onder de sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. Maar niets is minder waar volgens voormalig Rusland-correspondent Hubert Smeets. De auto- en vliegtuigindustrie liggen op hun gat en de kosten voor de oorlog lopen zo hoog op dat bijna de helft van de federale staatsbegroting opgaat aan defensie-uitgaven. Bernard Hammelburg gaat met Hubert Smeets in gesprek.

Luister ook | 'Russen denken dat ze tegen NAVO-soldaten vechten'

Brazilië likt de wonden na bestorming

Brazilië is nog altijd in rep en roer na de bestorming van het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentiële paleis. Zeker 1.500 aanhangers van oud-president Bolsonaro zijn opgepakt. Aan president Lula da Silva de taak om het land weer te verenigen. Te gast is Kees van Rij, voormalig ambassadeur in Brazilië en adviseur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Lees ook | De hete aardappel in het Witte Huis heet Jair Bolsonaro

Europa Update | Groene steun van Timmermans voor Oekraïne

Eurocommissaris Frans Timmermans ging deze week op bezoek bij de Oekraïense president Zelensky. Timmermans sprak over de vergroening van Oekraïne. Tegenover Geert Jan Hahn legt hij uit waarom dit voor Oekraïne wel degelijk prioriteit heeft, ondanks dat het land eerst nog een oorlog wil zien te winnen.

Lees ook | 'Rusland pleegt ecocide en moet ter verantwoording worden geroepen'

Postma in Amerika | 'Zelfs' CNN gaat los op 'The Biden Files'

President Biden beweerde de nette anti-Trump te zijn die zich houdt aan de regels. Maar nu zijn er bij hem zélf vertrouwelijke documenten gevonden. Republikeinen vinden dat linkse media niet genoeg aandacht hebben voor de zaak, maar correspondent Jan Postma valt op dat ook CNN losgaat op de zaak.