'Russisch offensief lijkt zich te richten op Loehansk'

De Wereld26 jan 202346 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Na lang wikken en wegen is het Westen over de brug gekomen met tanks. Kolonel Han Bouwmeester zegt dat dit samenhangt met een dreigend Russisch lenteoffensief. Bouwmeester denkt dat dit offensief niet zo massaal zal zijn als de inval van 24 februari van vorig jaar. Het lijkt zich te richten op Loehansk in de Donbas. Bernard Hammelburg gaat met hem in gesprek.

Luister ook | 'Duitsland treuzelt te lang over Leopard-tanks'

Xi Jinping heeft de toekomst van de wereld in handen

Na het tijdperk van Mao en Deng leven we nu in het tijdperk-Xi. Volgens Ties Dams, geopolitiek expert van Instituut Clingendael, leeft de hele wereld in dat tijdperk. Hij schreef er het boek 'Xi: de man die de toekomst van de wereld in handen heeft' over. Dams is te gast.

Lees ook | 'Het zijn altijd dezelfde landen waar we last van hebben'

Europa Update | Oorlog in Oekraïne mobiliseert Tsjechische kiezer

Tsjechië gaat dit weekend naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De president heeft daar vooral een symbolische functie, maar nu wordt een opkomst van 84 procent verwacht. De reden: de ene kandidaat is pro-NAVO, de ander pro-Russisch. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de situatie.

Luister ook | #162: De Oligarch tegen de Generaal

Postma in Amerika | Trump kan opa's en oma's weer bereiken

Donald Trump mag weer op de sociale mediaplatforms van Meta acteren. Binnen enkele weken krijgt hij zijn Facebook-account terug. Voor Trump vormt dit een belangrijk platform om de oudere kiezer in Amerika te bereiken. Je hoort Amerika-correspondent Jan Postma.

Luister ook | Amerika Podcast