'Europese Commissie wil Chinees techbedrijf Nuctech uit aanbestedingen drukken'

De Wereld23 mrt 202344 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als het aan Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ligt wordt het Chinese technologiebedrijf Nuctech uitgesloten van aanbestedingsprocedures in Europa. Dat zegt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in BNR De Wereld. Groothuis stuurde Von der Leyen een brief waarin hij haar waarschuwde voor het bedrijf dat scanners levert voor onder meer luchthavens.

Luister ook | 'Discussie over NAVO-lidmaatschap Oekraïne en Georgië komt terug'

'Hongaarse Eurocommissaris Várhelyi onderzocht' | Europa Update

De IT-sector in Oekraïne is booming ondanks de oorlog. Het gaat zelfs zo ver dat het een meerwaarde kan zijn voor de Europese Unie, legt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn uit. Alleen ligt Hongarije dwars om Oekraïne op dit vlak verder te helpen. Volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis is er nog iets anders aan de hand. De Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi wordt onderzocht.

Lees ook | 'Xi en Poetin vinden elkaar in hun afkeer van de Westerse wereldorde'

De grenzeloze vriendschap tussen Poetin en Xi

Xi Jinping wil het liefst dat de oorlog in Oekraïne vandaag nog stopt, maar zijn bondgenoot Vladimir Poetin laat hij toch niet vallen. Sinoloog Henk Schulte Nordholt ziet hoe Xi wel degelijk gesteld is op de Russische president. Al is Rusland eigenlijk slechts een juniorpartner van China.

Luister ook | Donald Trump gearresteerd? Fotorealistische AI-beelden suggereren van wel

Kuifje en de man die niet gearresteerd werd | Postma in Amerika

Kent u dat verhaal van die man die niet gearresteerd werd? Amerika-correspondent Jan Postma verbleef de hele week in New York na de geruchten van Trump zelf dat hij gearresteerd zou worden. Maar de grand jury is nog altijd niet bij elkaar gekomen.