
Digitaal
Herbert Blankesteijn schakelt tussen internet, computer en telefonie.
Herbert Blankesteijn schakelt tussen internet, computer en telefonie.
De Tweede Kamer-verkiezingen staan alweer bijna voor de deur. Wie komen er volgens de partijprogramma's het meest op voor onze privacy, het bestrijden van cybercrime en het beheersen van grote Amerikaanse techbedrijven?
WhatsApp is nog altijd de populairste chat-app in onze westerse wereld, maar voor hoe lang nog? Facebook legt vanaf 8 februari nieuwe voorwaarden op, onder meer wat betreft het gebruik van persoonlijke gegevens. Is het nu echt de hoogste tijd om over te stappen?
Game of Thrones is verslagen als meest gedownloade tv-serie door The Mandalorian, Disney’s spin-off van de Star Wars-films. Worden series en films in dit tijdperk van betaalbare streamingsdiensten nog veel illegaal gedownload? En welke producties moeten we in 2021 zeker in de gaten houden?
In de laatste BNR Digitaal van 2020 blikken we vooruit op tech-jaar 2021. Over hoe dat het jaar wordt waarin we weer zelf aan de knoppen van digitale technologie draaien, waarin we ons moeten afvragen of we bepaalde data überhaupt nog wel opslaan en waarin vaccins digitaler zijn dan ooit.
In BNR Digitaal blikken traditioneel terug op het afgelopen tech-jaar. Over hoe zaken als de CoronaMelder en het willen verzamelen van telecomdata leidden tot privacydiscussies, hoe de Verenigde Staten de eigen techreuzen wil beteugelen en hoe op de valreep een ongekende digitale spionage-operatie kwam bovendrijven.
Naar verluidt Russische staatshackers wisten via software-updates van ontwikkelaar SolarWinds achterdeurtjes te plaatsen in de systemen van zeker achttienduizend klanten van het bedrijf. Amerikaanse ministeries zijn de pineut, maar waarschijnlijk ook Nederlandse bedrijven en instanties.
Hackers hebben bij de gemeente Hof van Twente flink wat data vernietigd en zeker veertig terabyte aan gemeentelijke back-ups versleuteld. Alles wijst erop dat er sprake is van afpersing met behulp van ransomware.
Microsoft kreeg een bak kritiek, omdat het in de zakelijke 365-software mogelijk zou zijn om allerlei informatie over de productiviteit van werknemers in de gaten te houden. Het bedrijf trekt zijn keutel nu in, en beperkt de functionaliteit alsnog.
Google gaat de strijd aan met Whatsapp en zet daarbij de opvolger van sms-berichten in. Deze is al bekend onder de naam 'rich communication services', oftewel rcs.
Apple benadrukt vaak het respecteren van gebruikersprivacy, maar heeft nu toch de schijn tegen. Zowel Mac- als iOS-gebruikers worden meer gevolgd dan ze wellicht beseffen.
Een bijzondere week in de gamewereld, want dé nieuwe spelcomputers worden gelanceerd: Sony’s PlayStation 5 en de Xbox Series X en S van Microsoft. Sony gaat traditioneel te werk, Microsoft zet in op een Netflix-achtig model.
Iedereen met kwade intenties kan aan een DDoS-aanval of ransomware komen, aldus diverse cybersecuritybedrijven. Hoe groot is dat probleem nu echt en wat is er tegen te doen?
Zeven keer raden was genoeg: een Nederlandse ethisch hacker zat naar eigen zeggen zo in het Twitter-account van president Trump. Dat is niet voor het eerst: ook in 2016 wisten Nederlandse ethische hackers binnen te komen.
Onder andere autonome voertuigen gebruiken het om de directe omgeving in kaart te kunnen brengen: LiDAR. Maar het zit straks ook in je broekzak, want na de iPad Pro gebruikt Apple de techniek nu ook in de iPhone 12-modellen.
Er zijn weinig botnets in de wereld zo groot en complex als Trickbot. Toch wist een internationale samenwerking, met daarin onder meer Microsoft en beveiligingsbedrijf ESET, Trickbot behoorlijk plat te leggen.