Verzet tegen de sleepwet en politierobothonden

Digitaal11 aug 202126 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In het beste van BNR Digitaal praten we over de veelbesproken wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2017, oftewel de ‘sleepwet’. Daarmee mogen de AIVD en MIVD ook communicatie via de kabel aftrappen. Maar volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer komen ze daar niet eens aan toe wegens “een toename van administratieve handelingen”. Wat is hier nou aan de hand?

Dat vragen we nu aan Rob van den Hoven van Genderen, hoogleraar privacyrecht en media- en communicatierecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Politierobothond

Wat doet de politie nu met de robothond Spot van Boston Dynamics? In Nederland wordt hij sinds kort ingezet voor verkennend onderzoek; in de VS zelfs al tussen de mensen op straat. Echter: na een flinke backlash in New York werd Spots surveillancedienst daar alweer stopgezet. Wat zijn de bezwaren tegen deze ‘drone op pootjes’?

Daarover praten we met Maarten Steinbuch, hoogleraar Systems & Control aan de Technische Universiteit Eindhoven, en Menno Weij, jurist op het gebied van tech en privacy bij BDO Legal.

BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of je favoriete podcast-app, waaronder Spotify en Apple Podcasts (rss).


Mede mogelijk gemaakt door