Als je dood bent, wie mag er dan bij je data?

Digitaal15 dec 202119 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Hoe kunnen nabestaanden van een overledene eigenlijk bij diens accounts op platforms zoals die van Microsoft, Google en Apple? En Mercedes mag in 2022 écht zelfrijdende auto’s de weg op sturen. Wat doen ze daar anders dan Tesla?

De Amsterdamse rechter stelde een familie in gelijk, nadat deze van Microsoft niet in een Hotmail-account van een overleden man mocht onder het mom van privacybescherming. Apple bracht daarentegen deze week een nieuwe versie van iOS uitbracht met daarin een 'digitale erfenis'-functie. En Google gaat er nog weer anders mee om. Hoe is is dit volgens de Nederlandse wet geregeld?

Dat vragen we aan Lisette Meij, jurist en directeur van Privacy Verified.

Mercedes > Tesla

Tesla roept al tijden dat het bedrijf zelfrijdende auto’s verkoopt met de zogeheten Autopilot. Dit jaar voegde het zelfs 'Full Self Driving' toe aan bepaalde modellen, maar die zorgt voor tal van ongelukken, waardoor de Amerikaanse verkeersautoriteit nu kritisch naar Tesla kijkt. Ondertussen heeft Mercedes-Benz van de Duitse verkeersautoriteit echter goedkeuring gekregen, om in 2022 bepaalde luxemodellen echt zichzelf te laten besturen op bepaalde stukken snelweg.

Wat Mercedes nu precies doet en hoe dat verschilt van Tesla’s aanpak, bespreken we met Riender Happee, onderzoeker op het gebied van ‘slimme voertuigen’ aan de TU Delft.

BNR Digitaal is ook te beluisteren via de BNR-app of je favoriete podcast-app, waaronder Spotify en Apple Podcasts (rss).


Mede mogelijk gemaakt door